• aceștia au trimis un balon cu heliu la peste 37 de kilometri altitudine!
Ziua de duminică, 8 august 2021, va rămâne, cu siguranță, în memoria a 19 elevi de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș drept una remarcabilă. După luni de zile de documentare și organizare, elevii – coordonați de prof. Mihaela Leșe – au lansat, dintr-o comună aflată la 10 kilometri de Buzău, un balon cu heliu care a ajuns la altitudinea de 37.300 de metri, stabilind un record în România (la această categorie de baloane – 2.000 de grame) și devenind, astfel, primul liceu din țară care a bifat un astfel de experiment.
• aprobare din partea Autorității Aeronautice Civile din România
Ideea acestei ”aventuri” a apărut în urmă cu câteva luni, când un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș i-a arătat profesoarei de fizică Mihaela Leșe videouri ale unor încercări similare, bifate în SUA. ”Căutând sprijin, am început colaborarea cu Kidibot (o platformă educațională, n.r.) care a mai făcut trei astfel de lansări, iar după o amplă perioadă de documentare a fost dat startul etapei de strângere de fonduri, în care s-au implicat activ agenți economici locali și chiar o persoană fizică”, explică prof. Mihaela Leșe, coordonator al experimentului. Pe parcursul pregătirilor, echipa de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș a primit asistență, pe partea de suport pe modulele Arduino, și din partea unui student la Cluj. În balon au fost instalate, ulterior, kit-uri Arduino folosite pentru înregistrarea și stocarea de date pe durata ”excursiei” balonului în stratosferă: luminozitate, altitudine, temperatură etc. Elevii au învățat cu această ocazie și noțiuni legate de sistemele de urmărire, pentru cel radio fiind necesară o aprobare din partea Autorității Aeronautice Civile din România, care, în ziua respectivă, a deviat toate zborurile din zonă.
• test în condiții extreme pentru Ikea
În ziua lansării, echipa de la Târgu Lăpuș a primit sprijin și de la RISE Măgurele. ”Lansarea s-a făcut dintr-o localitate aflată la 10 kilometri de Buzău, prielnică pentru asemenea experimente: să fie la mai mult de 100 de kilometri de un aeroport activ și să fie o zonă de șes astfel încât procedura de recuperare să fie cât mai facilă. Locația s-a dovedit a fi excelentă atât pentru lansare, cât și pentru recuperare. Nacela balonului – cu baza de date – a căzut undeva la 50 de kilometri de șoseaua asfaltată”, punctează prof. Mihaela Leșe. Cu ajutorul balonului, elevii au testat, în condițiile extreme date (-55 de grade Celsius și o presiune de 100 de ori mai mică decât pe Pământ), și câteva îmbinări lipite pentru o importantă firmă locală (Taparo). Elementele (adeziv, burete, placaj) s-au comportat impecabil reprezentând un bun reper pentru planurile de viitor ale marii companii (Ikea): trimiterea în spațiu a produselor fabricate. Categoric, elevii din Târgu Lăpuș au avut parte de o experiență inedită, iar ca element bonus au vizitat, apoi, laserul de la Măgurele (cel mai puternic laser din lume) și Institutul de Fizică Atomică.