Dacă te gândeşti la Vadu Izei, te gândeşti la agroturism, la grupurile folclorice, la vecinătatea cu Sighetul, la traficul ce începe să devină frustrant spre municipiu. Nu la atuuri naturale cu alură de raritate naţională!
Dacă vrei să vezi ciudăţenii ale naturii, intră spre satul Valea Stejarului, el însuşi celebru datorită Republicii independente ce s-a înfiinţat aici într-un moment de ceaţă din istoria noastră. S-a numit Republica independentă Valea Porcului (aşa-i zicea satului pe-atunci…), în momentele tulburi din perioada Marii Uniri, din noiembrie-decembrie 1918. Era haos, autoritate locală nu era, nici maghiară nici română încă, în schimb erau presiuni din partea trupelor ucrainiene. Sigur, a ţinut foarte puţin, până la apariţia armatei române în zonă, care i-a trezit la realitate. Dar revenim asupra ofertei naturale. Intri pe drumul spre Valea Stejarului şi prima surpriză este… cea mai mare insulă din Maramureş!! Atât de mare încât are pe suprafaţa ei un teren de fotbal şi o locaţie de fotoshooting de nunţi a unei pensiuni de vizavi. Plus sălbăticie. Mai sus de insulă cu maxim 50 de metri, pare a fi o a doua insulă. Nimic mai fals…este chiar confluenţa Izei cu Mara! Întorci capul spre deal şi vezi de asemenea nişte superbe stratificări de gresii. Dar mai ai de mers puţin, sute de metri, pe asfalt, înainte de a intra în satul Valea Stejarului, pentru a vedea Dealul Ursoii. Din depărtare, nu prevede nimic, pare o carieră părăsită. Este o zonă protejată natural, o rezervaţie geologică. Într-un perete de rocă vulcanică, stratificată, de aproape vezi oarecum nefireşti bile.
Montaniardul Ionică Pop ne spune că sunt concreţiuni cantonate în tufuri vulcanice, făcute în jurul unui nucleu vegetal. Sunt tufite, roci sedimentare formate din material detritic şi cenuşă vulcanică, rarităţi absolute, pe plan naţional, spune montaniardul. Este exact ceea ce trebuie să faci şi-n viaţă… dacă te apropii mai mult de un subiect, îi vezi frumuseţea, dacă îl tratezi de departe, la suprafaţă, e ca ştirile cărora le citeşti titlul şi cel mult şapoul. Aşa şi dealul Ursoii de la intrarea în legendara Republică Valea Porcului…
Pe scurt, concluzionând, mai rar să vezi în acelaşi loc, cumva neaşteptat şi deloc băgate în seamă, cea mai mare insulă din Maramureş alături de o stâncă plină cu bile perfecte… Aşa că, revenind din Sighetul aglomerat, de la obiective gen Cimitirul Vesel sau Memorialul Durerii, du-te, călătorule, şi-ţi clăteşte ochii cu minunăţii naturale!
Domnule Ruja, v-am mai zis-o o dată, tot aici, dar ați uitat și cred că cititorii merită să știe: cea mai mare insulă din Maramureș se află la Berbești, pe râul Mara – străbătută de două poduri de fostă cale ferată!, aceasta fiind secondată de cea de la Vad (de care ați aflat de unde, oare?) și care este de vreo 3 ori mai mică ca prima.
Cat ego…cata valoare…cata fruuuustrare…