Fix 70 de invitați a avut Teodor Ardelean la lansarea cărții sale de publicistică „Biblioteca de idei. Semper fidelis”, eveniment desfășurat ieri la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare.
Volumul cuprinde 140 de tablete culturale, publicate de săptămînalul “Gazeta de Maramureș” în perioada 2018-2020, temele abordate fiind de o „diversitate derutantă”, dovadă elocventă că Teodor Ardelean este „un intelectual rasat, cu inserții consistente în enciclopedism”, scrie Florian Roatiș în prefață. Cartea a apărut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și a fost tipărită de Maestro Tip din Fersig.
Despre eseurile sale, dar mai ales despre Teodor Ardelean ca intelectual, manager al bibliotecii județene, politician, om de cultură, au vorbit numeroși invitați și prieteni ai autorului – 14 iunie 2021 fiind ziua în care a împlinit vîrsta de 70 de ani. I-au fost adresate cuvinte frumoase, remarcîndu-se discursul episcopului Iustin: l-a numit pe sărbătorit: „cărturar”, „șagunist”, „profesor enciclopedist”, „iubitor de biserică și neam”. Au participat și reprezentanți ai oficialităților municipale și județene.
Flori, cărți, tablouri, diplome și distincții, iar peste toate, Teodor Ardelean a primit un dar-surpriză, cartea „Teodor Ardelean. 70 de ani sub semnul lui homo doctus”, coordonată de Daliana Bonaț, directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene, un omagiu în cuvinte adus de o sută de personalități din Maramureș, Cluj, București, Satu Mare, Sălaj celui care a fost pe rînd: muncitor emailator la Zalău, redactor de ziar, bibliotecar, profesor, director de școală, instructor cultural, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, senator, vicepreședinte al Senatului, decan al Universității de Vest filiala Baia Mare, consilier județean și, de 20 de ani, director al Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare. În toate, un om de cultură, un orator formidabil, un politician constructiv, dar și soț, tată și bunic iubitor. Cînd cei doi nepoți au intrat în sală, Tedy a devenit brusc … bunicul.
Întîlnirea a durat trei ore, timp în care Teodor Ardelean a moderat discursurile prea laudative, spunînd „Îi încredințez lui Dumnezeu tot trecutul meu”. Le-a mulțumit celor prezenți, dar și „autorităților lumești” care-i prețuiesc pe oameni. În stilul său doct, cu puțină ironie, ne-a recomandat să citim cartea „Talentul de-a lăuda”…