Remin ar putea rămâne fără angajați

1
286

Legea prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul la stat va pune în dificultate unele instituții. În Maramureș, compania Remin va rămâne fără o bună parte din salariați în momentul în care va intra în vigoare acest act normativ. Asta în condițiile în care cel puţin jumătate din salariații acestei unități sunt pensionari care au decis să își continue activitatea, încasând și un salariu. Mulți dintre foștii mineri vor prefera să rămână cu pensia, în condițiile în care salariul încasat este minim pe economie.

Înainte de 1989, compania Remin avea chiar și 30.000 de angajați. În 2006, când s-au închis minele, Remin avea 3.000 de angajați, în 2009, când a intrat în insolvență, avea 288 de angajați, iar astăzi mai plătește în jur de 140 de salariați. Odată cu intrarea în vigoare a legii ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, o mare parte din personalul care se ocupă acum de închiderea, ecologizarea și conservarea perimetrelor miniere va pleca acasă.
Asta în condițiile în care oamenii vor prefera să își păstreze pensia, mulți fiind plătiți cu salariul minim pe economie. Situația e similară și în alte instituții bugetare, unde salariații-pensionari vor trebui să aleagă varianta convenabilă. Pentru respectarea legii vor fi răspunzători, în principal, angajatorii.
Oficialii Casei Județene de Pensii sunt deciși să facă verificările necesare, iar acolo unde se va impune va fi dispusă reținerea banilor din pensiile încasate ilegal.
De altfel, și în prezent, se fac suprapuneri de date cu informațiile primite de la ANAF în situațiile unde e interzis cumulul de pensii cu salariul. De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș spun că, pentru ei, important este ca salariații să aibă contract de muncă, să fie asigurați în sistemul public.
Conform noului proiect de lege, persoanele care încasează pensie și salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta între cele două forme de venit.
În acest moment sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. De asemenea, prevede că pensionarii pot opta să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani. Însă există și câteva excepții.
Persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de față venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în cadrul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali și îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

1 COMENTARIU

  1. ”Odată cu intrarea în vigoare a legii ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, o mare parte din personalul care se ocupă acum de închiderea, ecologizarea și conservarea perimetrelor miniere va pleca acasă” ce ecologizare si conservare? ca la toate minele s-a facut o treaba de mantuiala? la fiecare ploaie puternica vomita minele apa poluata in rauri. Cu asa ecologizare sa plece linistiti in pensie, ca nu va fi nici o diferenta.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.