Ajutorul oferit de stat prin submăsura 6.3 este de 15.000 euro pentru fermele mici, cu vechime de 2 ani. De la acest sprijin public sînt excluși țăranii („persoanele fizice neautorizate”).
Fermă mică înseamnă o exploatație cu dimensiunea economică între 4.000 și 12.000 SO (valoarea producției pe an), autorizată de Registrul Comerțului, cu ștampilă și contabilitate.
Pentru a primi 15.000 de euro, fermierul mic trebuie să-și facă un plan de afaceri, pe care să-l depună la AFIR (în Maramureș, în clădirea Prefecturii).
Din dosarele depuse pe țară, vor fi selectate 58.000, cele cu punctajul mai mare. Primesc puncte mai multe fermierii cu calificare agricolă și cu planuri de afaceri viabile pentru zona agricolă.
Cu banii, fermierul poate să-și construiască: platformă de gunoi de grajd, iar dacă are deja, poate să cumpere utilaje agricole, își poate repara grajdul, poate cumpăra un solar, panouri fotovoltaice, instalații agricole de depozitare sau procesare… După semnare, fermierul primește 11.275 euro, iar diferența, în 3 ani, dacă dovedește că a vîndut produse de 3.000 de euro. Acțiunea se va încheia în 3 ani, iar decontarea ultimă, în 2025. Proiectul este în curs de consultare publică. Oare de ce sînt excluși țăranii de la aceste măsuri de sprijin? Discriminarea țăranilor, căci și ei plătesc impozitele cerute de stat, nu este democratică și nici constituțională.