Momente de înălţare sufletească şi de neuitat au trăit cei din comunitatea Plopiş, sâmbătă, 29 mai, dar şi toţi participanţii care s-au strâns la inaugurarea Casei Memoriale „Justinian Chira”. Au trecut 9 luni de când preotului Mihai Tira, preşedintele executiv al Fundaţiei „Arhiepiscopul Justinian” i-a fost încredinţată din partea PS Iustin, din „părinteasca binecuvântare” şi „canonica ascultare”, rolul de a duce la bun sfârşit acest proiect al casei memoriale. La împlinirea acestui termen, preotul Mihai Tira a putut împărtăşi cu cei prezenţi bucuria unei misiuni îndeplinite, iar intensitatea acestor clipe emoţionante s-a transmis la toţi cei care au dorit să participe din iubire faţă de părintele lor duhovnicesc, Justinian Chira.
„ Acum 9 luni sub picioarele noastre era doar iarbă verde. Locaţia iniţială a fost peste drum, în casa nepotului ÎPS Justinian, fiul surorii sale, Anisia până în 1950. Apoi, după moatea mamei, în 1949, surorile au dat casa unei familii din Şurdeşti…După 60 de ani, în vecinătatea casei părinteşti s-a construit biserica cea nouă, copie după biserica de la Rohia. ÎPS Justinian a contribuit personal la construirea acestei biserici. Se cuvenea să readucem casa părintească în vecinătatea bisericii celei noi, aşezând astfel casa părintească la umbra Rohiei celei mici sau Rohia lângă casa părintească. Dacă la Rohia e marele sanctuar al memoriei ÎPS Justinian, este mormântul şi locul său de veci, e chilia şi locul unde şi-a desfăşurat activitatea, azi se împlineşte un mic sanctuar a ceea ce înseamnă memoria arhiepiscopului Justinian pentru satul nostru Plopiş, pentru judeţul Maramureş, pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului”, a punctat preotul Mihai Tira.
În faţa Casei Memoriale „Justinian Chira” a fost aşezat şi un bust ce îl înfăţişează pe ierarh, lucrare realizată de sculptorul Ioan Marchiş. Cei prezenţi au accentuat faptul că acesta rămâne un moment „ziditor, clăditor şi mântuitor de istorie” şi că această casă, foarte bine realizată ar putea intra pe viitor în rândul caselor muzeu sau în circuitul turistic al judeţului. În cadrul evenimentului, cei care şi-au adus contribuţia la finalizarea proiectului au fost premiaţi. Atmosfera emoţionanţă a fost întreită de glasul Casandrei Maria Hauşi care a doinit în felul său inegalabil, dar şi de corala preoţească, condusă de preotul Petrică Covaciu. Lacrimi de dor au apărut în ochii vizitatorilor casei memoriale, atunci când în difuzoare s-a auzit glasul ÎPS Justinian Chira, păstrat cu fidelitate în înregistrări. Fiecare participant a plecat de la acest eveniment cu un mic dar, de suflet, pregătit cu mult efort de cei care s-au ocupat de acest proiect. Tot în 29 mai, şcoala din localitate a primit numele Justinian Chira.