🕮 Lecții de învățat 🕮 Satul și legea urbanismului (III)

0
107

Urbanizarea forțată a satelor din perioada comunismului a ajuns, în democrația posdecembristă… sălbatică și fără strategie. Dacă în timpul comunismului modificările erau făcute sub supravegherea specialiștilor și urbaniștilor, acum aceste limitări nu mai există și dezvoltarea rurală este condusă de „legea junglei”, unde cel mai puternic poate construi orice vrea, oriunde vrea, spune Laura Zaharia. Și continuă: Liderii locali consideră că sunt buni conducători doar dacă nu își supără electoratul, în defavoarea dezvoltării sănătoase a organismului viu al satului în care trăiesc.
La nivelul județului Maramureș există o inițiativă a Consiliului Județean, care, împreună cu filiala locală a Ordinului Arhitecților din România, a organizat un concurs de arhitectură, unde au fost premiate 11 modele de case contemporane în stil tradițional, puse la dispoziția maramureșenilor la nivel de proiect de execuție, cuprinzând toate specialitățile conexe (arhitectură, structură, instalații sanitare, termice, electrice). Proiectele pot fi implementate rapid, după ce este parcursă procedura de autorizare a construcției casei pe amplasamentul dorit, iar casa rezultată va fi modernă și bine încadrată în specificul local.
Să sperăm că aceste demersuri nu sunt târzii, fiindcă satele noastre suferă deja de transformări nepotrivite, și să credem că este timp pentru o renaștere a satului tradițional, conectat cu rădăcinile sale și cu natura înconjurătoare dar respectând parametrii contemporani doriți de toată lumea, este credința arhitectei, dar și a noastră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.