Proiectul cu titlul de mai sus a început în octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – Filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică, prin îmbunătățirea conectivității între habitate, dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.
În această idee, voluntarii, cu sprijinul Direcției Silvice Maramureș, au participat, la sfârșit de aprilie a.c., la refacerea și îmbunătățirea suprafețelor destinate hranei faunei sălbatice din Maramureș, în coridorul ecologic Cavnic, de pe raza comunei Băiuț. Evenimentul a venit în completarea acțiunilor începute în anul 2020, cu scopul îmbunătățirii conectivității ecologice. Voluntari din comunitate, din zona comunei Băiuț, dar și din Baia Mare, oameni implicați direct în acțiunile WWF România au plantat specii de arbori și arbuști fructiferi ce sunt adaptați condițiilor de mediu locale (păr și măr pădureț, cireș sălbatic, corcoduș, păducel, măceș, porumbar etc.) și au putut observa urme ale specilor din fauna sălbatică venite în zonă pentru hrană.
Aceste măsuri contribuie la îmbunătăţirea funcționalității coridoarelor ecologice, având rolul de a optimiza mozaicul de habitate ce servesc ca adăpost şi oferă condiţii de hrană naturală diversificată pentru specii din fauna sălbatică, în special pentru carnivorele mari, contribuind la reducerea conflictului animale sălbatice-om.