Adevărul despre turismul maramureșean, azi

0
143

Mai mulți primari și ofertanți din turism ni s-au plâns de numărul modest de turiști ce vor veni în Maramureș acum, de Paști. Dacă procedăm corect și nu ne ascundem după degete și după povești, cauzele sunt retragerea tichetelor de vacanță la bugetari și incertitudinile, mesajele mixte venite de la oficialitățile de rang 1 privind pandemia. Am căutat însă răspunsuri mai adânci, mai ample. Le-am găsit într-unul dintre locurile performante în turism în Maramureș, orașul Vișeu, cu Vaseru-i și cu Mocănița devenite atracții internaționale.
„Turismul este și va fi slăbuț în continuare anul acesta. Se clatină, după COVID. Dar comparativ cu alte zone, noi am func­ționat, continuu. Inclusiv anul trecut. Mie mai frică mi-e de anul acesta, vă spun sincer. În perioadă de criză, cu conjuncturile politice și economice actuale, avem nevoie ca Statul să fie jucătorul numărul 1. Să facă strategii, să investească. Orice om de bună credință înțelege asta. Mediul de afaceri, mai ales în turism, e decapitalizat, iar Statul nu e deloc prietenos cu el. Să vină cu soluții, cu facilități… e ușor a veni și a bloca conturi doar. Statul trebuie să gândească acum politici de ieșire din impas. Și pentru angajații din mediul privat, nu doar pentru cei de la Stat! Să ajute economia reală! Să se întrebe…are oxigen? Mai trăiește?”, spune Vasile Coman, primarul din Vișeu de Sus.
Și discuția a ajuns și la bugetul acordat comunităților locale, anul acesta. Răspunsul a fost neașteptat. „E mic, dar în actuala conjunctură, asta e, ăsta e bugetul. Aș prefera însă să aloce banii ce nu ni-i dă nouă în economia reală! Să creeze plusvaloare. De-ar fi de unde, aș cere mai mult. Dar știu că nu e. Însă banii să sprijine economia reală autohtonă, firmele românești, nu multinaționalele. Economia autohtonă angajează oamenii locului și dă viață comunităților!”, spune edilul.
În fine, secretul turismului de succes. „Nu poți face turism fără apă, canalizare, infrastructură. Să-i sară roțile turistului de la mașină, altul nu mai calcă pe-aici. În noroaie și-n praf nu vine. Să facă silicoză într-o stațiune turistică? Și revin, rolul determinant revine iar Guvernului. Noi, primarii, avem proiecte. Stau în sertare, cum sunt cele de apă/canal, la POIM. Eu vreau să vă dau un simplu exemplu, grăitor, ce face infrastructura pentru comunitate. Infrastructura făcută anul trecut în Vișeu a ridicat în câteva locuri valoarea terenului de zece ori!! Un teren de 100 euro/ar a ajuns, după rețele de apă și asfaltare, la 1.000, apoi la 1.500 euro/ar ‘și deja se gândesc să facă acolo pensiuni!”, încheie primarul Vasile Coman.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.