Se împlinesc azi, 23 aprilie 2021, 40 de zile de la plecarea spre ceruri a distinsului Prof. Ion Țelman, o remarcabilă personalitate a vieții culturale din Maramureșul Voievodal.
Născut în urmă cu 82 de ani în Cuhea lui Bogdan, localitate străveche „posesiune principală și capitală”, fostă reședință a Voievodatului de Maramureș. A fost un dascăl de excepție, vreme de 40 de ani, la Liceul din Vișeu de Sus, dar și inițiator al înființării Muzeului din acest oraș, în anul 2003, a cărui activitate a coordonat-o vreme de 10 ani.
A scris mai multe cărți, contribuind la cunoașterea istoriei acestor locuri, dintre care amintim „Cuhea în istoria și cultura Maramureșului”, în două volume în 2005 și 2014, „Muzeul de Etnografie și Istorie Vișeu de Sus”, în 2005, „Din istoria Maramureșului”, în 2008 și 2012, „Valori culturale europene”, în 2013.
A inițiat Simpozionul „Cuhea voievodală”, la care a antrenat cercetători, profesori și etnogafi, participând activ la edițiile din 2017, 2018 și 2019, iar lucrările au apărut în primul număr al revistei „Cuhea Voievodală”, în 2019, cel de al doilea număr va vedea lumina tiparului în acest an. Și-a adus contribuția la organizarea unor evenimente culturale de prim rang, atât în Bogdan Vodă, cât și în Vișeu de Sus. Pentru tot ce a realizat, merită o adâncă reverență și o profundă recunoștință.
Dumnezeu să-l odihnească și să-l primească în Împărăția Sa.
Jr. Vasile COMAN
Dumnezeu sa te odihnesca in pace suflet ales.Pe langa darul pedagocic deosebit care l-a avut,imi amintesc foarte bine una din multele remaci curajoase pe care le facea,si anume in anul 1974,de la catedra,ne spunea ca oamenii nu sunt egali si ca inca din pantecele mamelor noastre noi suntem diferiti ceia ce era in totala opozitie cu ideile comuniste cu care eram intoxicati in timpurile acelea.