Sturionul este una dintre speciile cele mai periclitate din lume, iar Bazinul Inferior al Dunării reprezintă unul dintre ultimele locuri din lume în care speciile de sturion încă supraviețuiesc și se reproduc. Pescuitul ilegal și comerțul cu produsele provenite de la aceștia fiind citate drept amenințări semnificative. În această idee, WWF a efectuat un studiu de piață, care oferă pentru prima dată dovezi ale amplorii braconajului și comerțului ilegal de caviar și carne de sturion capturat în sălbăticie în regiunea Dunării inferioare, în special în Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.
Metodologia unică a anchetei a combinat date oficiale privind activitățile de pescuit ilegal de la autoritățile competente și rezultatele unei anchete de piață pe scară largă, precum și analiza probelor de carne și caviar provenite din cele patru țări. Probele au fost colectate în bazinul Dunării inferioare și în regiunea nord-vestică a Mării Negre, zone în care populațiile de sturioni împart aceleași rute de migrație. Punctele de testare au acoperit întregul lanț comercial și au inclus diferite tipuri de comercianți, cum ar fi magazine și supermarketuri, restaurante și baruri, piețe locale, facilități de acvacultură, intermediari, pescari și oferte online. Analiza izotopilor a demonstrat că produse provenite de la sturioni sălbatici erau vândute în toate cele patru țări. În același timp, au reieșit declarații false, în unele cazuri carnea provenind de la alte specii de pește.
Concluziile arată cât de grav este impactul braconajului asupra ultimilor sturioni sălbatici și cât de crucială este lupta pentru a-i salva. Recomandările WWF: controlul sporit al comerțului intern; controlul cerințelor de etichetare a caviarului; îmbunătățirea cooperării și coordonării între agenții; înmulțirea controalelor la frontieră; utilizarea analizelor criminalistice de ultimă generație; realizarea frecventă și recurentă de studii de piață.