Controale excesive în piețele țărănești

0
119

Periodic, medicii veterinari de stat vizitează piețele agroalimentare organizate de primării și îi amenință cu amenda pe țăranii care vînd lapte, brînză, ouă, miere, slănină, jumări, untură, cîrnați, dacă nu s-au înregistrat sanitar veterinar.
Inspectorii invocă Ordinul nr. 111/2008, actualizat în 30 septembrie 2019 (țăranii au dreptul să vîndă „direct” produse de origine animală în piețele agroalimentare doar dacă s-au înscris în registrul de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, tel. 0262-224031). Scopul este ca țăranii să fie verificați în ce condiții produc în gospodărie alimentele de origine animală pe care le vînd. Vizita acasă la țăran se face în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului.
Țăranii înregistrați sanitar veterinar pot vinde direct pe piață pînă la 300 de litri de lapte crud de vacă pe zi, pînă la 100 de litri de lapte de oaie, capră sau bivoliță, pînă la 10.000 de păsări pe an (au nevoie de un punct de tăiere și de un frigorifer în piață), pînă la 50 de ouă de găină/gîscă/rață pe zi, pînă la 500 de ouă de prepeliță pe zi. Vînătorii înregistrați sanitar veterinar pot vinde pînă la 10 mistreți sau căprioare în blană și piele pe an și pînă la 100 de iepuri sau fazani pe an. Culegătorii pot vinde pînă la 50 kg de melci/moluște vii pe săptămînă. (Observăm că țăranii n-au voie să vîndă direct slănină afumată de porc, dar vînătorii pot să vîndă la piață, direct, mistreți eviscerați, întregi, „în blană și piele”, scrie în Ordinul 111!)
• Țăranii pot duce la piață și preparate din carne, lapte, ouă, miere, cu amănuntul, dar cu aceeași condiție, să fie înregistrați sanitar veterinar. Au dreptul să prepare acasă mîncare pentru turiști, în „punctul gastronomic local”, prevede legea, folosind materii prime din propria gospodărie. Țăranii înregistrați pot vinde alimente preparate din materii prime de origine animală și vegetală, ambalate sau preambalate, și prin internet. (Să vinzi slănină prin internet este legal, dar la piață nu?!)
Țăranii înregistrați pot produce și vinde carne și produse din carne, direct sau cu amănuntul, dar nu mai mult de 8 t pe lună. Se impun condiții de frig. Produsele afumate pot fi vîndute și la tarabă (dar nu pe caniculă). Țăranii înregistrați pot produce brînzeturi acasă, în punctul propriu de prelucrare a laptelui, înregistrat veterinar, dar nu mai mult de 1,5 t pe săptămînă. Producătorii de pește pot vinde maximum 4 t de pește viu sau preparat, pe lună.
Vînătorii înregistrați sanitar veterinar pot vinde 300 kg de vînat pe lună. Morarii înregistrați pot vinde 120 t de făină pe an. Brutarii înregistrați pot vinde 120 t de pîine pe an. Înghețată 15 t/an. Patiserie 30 t/an. Sucuri de fructe și legume 12 t/an. Legume și fructe procesate 10 t/an. Apă minerală ambalată 12 t/an. Ulei de floarea-soarelui extras la rece 600 l/an. Bere 300.000 l/an. Vin ambalat 20.000 l/an. Pălincă 50 grade 10.000 l/an. Totul este să fii înregistrat sanitar veterinar. Dacă nu ești, nu poți vinde produse de origine animală la piață (sau în magazin).
Se pune problema țăranilor care produc pentru consumul propriu al familiei și vînd doar ce le prisosește. Ei bine, nu merită să se înregistreze sanitar veterinar pentru 50 de litri de pălincă sau 50 kg de slănină pe an (cheltuiala cu înregistrarea este prea mare). Ar fi cazul ca Ordinul 111 să fie schimbat în acest sens. Statul se complică mai mult decît este cazul cu înregistrările, avînd în vedere că n-are capacitatea să controleze nici industria alimentară (cumpărăm alimente fără să știm ce conțin) și cu atît mai puțin miile de țărani (circa 6.100 în Maramureș) care-și vînd produsele în piețe cu și fără înregistrare veterinară.
Producătorii agricoli care duc în piețe produse de origine vegetală (legume, fructe, ciuperci, flori, plante medicinale, plante aromatice, murături, dulcețuri, zacuscă) au nevoie doar de un „certificat de producător” eliberat de primărie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.