Vă adresăm rugămintea de a analiza oportunitatea acordării titlului de „CETĂȚEAN DE ONOARE” al Județului Maramureș, pentru 4 personalități marcante ale vieții civice din județul nostru.
1. Ing. DICU NICULAIE – POST MORTEM
A parcurs toate treptele profesionale de la inginer miner în subteran, până la cea de Director General al Regiei Miniere și Ministru al Minelor.
S-a implicat în buna organizare a activității profesionale, obținând locuri fruntașe în ramura minieră. A desfășurat o viață activă socială în folosul familiilor de mineri, mai ales a celor cu mulți copii.
A sprijinit sportul de masă și cel profesional de performanță, fiind cunoscut în țară și în Europa.
Ultimii ani din viață, l-au găsit la Căminul de Vârstnici din Coruia, luptându-se cu boala.
2. MOȘ DEAC, din BOGDAN VODĂ
Este singurul țăran din România, care prin eforturi proprii de inteligență și har a reușit să realizeze statuia Voievodului Bogdan Vodă, cea mai mare personalitate istorică a ținutului nostru.
Cu atât mai demn de laudă este țăranul Moș Deac, cu cât unitățile administrative ale județului, în decursul istoriei mai vechi și mai noi, nu au realizat o astfel de performanță.
Țăranul Moș Deac, a fost un bun și harnic gospodar al pământului, un exemplu pentru cei tineri din comună.
În prezent e bolnav, la locuința sa din Bogdan Vodă.
3. Ing. POP ANTON
Director al stațiunii pomicole de la Dura, una dintre cele mai renumite din țară și primul Prefect al Județului Maramureș.
În perioada de început 1990-1992, când relațiile dintre oameni, societate și stat erau mai puțin stabile, Prefectul Pop Anton, prin abilitățile morale, profesionale și de înțelepciune a reușit să creeze o stare de liniște și stabilitate la nivelul județului nostru. A sprijinit tinerii fermieri în realizarea a mici ferme agricole.
În prezent nu are o stare de sănătate bună.
4. Dr. ARDELEAN TEODOR, director al Bibliotecii Județene Petre Dulfu
Fost senator și Vicepreședinte al Senatului României, legislatura 1992-1996, influent om politic, formator de opinie, cu un discurs elevat, unul dintre cei mai buni oratori ai Societății Culturale a României.
De numele domniei sale se leagă înființarea, finanțarea și realizarea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, cea mai impunătoare și valoroasă instituție de la noi din țară care pe lângă fondul arhivistic și cultural, găzduiește majoritatea evenimentelor culturale din județul nostru.
Aceste propuneri sunt făcute în numele societății civice „SĂ NU UITĂM VALORILE”, singura societate de acest tip din țară care s-a gândit la cei care au creat valori materiale și spirituale pe acest teritoriu numit Maramureș, uitați de autoritățile prezente de după 1990.
Cu această ocazie mulțumim primarului Cătălin Cherecheș pentru susținerea celor 14 ediții ale Societății „SĂ NU UITĂM VALORILE”
Mircea ȘUTEU