Pandemia a creat o transformare clară a pieței forței de muncă. În unele situații, angajații s-au văzut nevoiți să se reorienteze profesional și chiar să se reinventeze, luând decizii rapide cu impact major asupra vieții. O analiză a pieței muncii, realizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș a scos la iveală 4 categorii de joburi: câștigătoare, pierzătoare, locuri de muncă ce și-au revenit sau care au stagnat, fără să sufere modificări majore.
„Pandemia a fost un părinte restrictiv, cu reguli stricte, ce ai voie și ce nu ai voie să faci… Această criză ne-a obligat ca instituție, să avem o reacție și să venim în sprijinul persoanelor amenințate de pierderea locului de muncă, dar și a angajatorilor intrați în lockdown începând cu martie 2020. Evident, joburile au fost afectate și facem în permanență analize pentru a observa ce se întâmplă pe piața forței de muncă. Cu toate acestea, au fost și sectoare unde numărul angajaților a crescut în ciuda pandemiei”, a punctat directorul executive al AJOFM Maramureș, Oana Oșanu.
Analiza AJOFM a evidențiat faptul că în această perioadă, joburile câștigătoare au fost cele de: delivery-livrările la domiciliu, logistică (lucrător comercial – aranjare marfă în depozit), driving – șoferi, dezvoltatorii de platforme dedicate vânzărilor online, respecţi operatorii cal-center. De asemenea, constructorii au avut de câștigat pentru că în această perioadă au fost solicitați la diferite lucrări: zidărie, tencuire etc.
Printre domeniile care și-au revenit au fost: saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice, restaurantele, mai ales cele care s-au axat pe livrările la domiciliu, confecțiile, în special firmele care s-au reorientat investind în producția de măști și echipamente de protecție.
În categoria joburilor care au stagnat se află cele din IT, construcții, sănătate și serviciile financiare. În schimb, la capitolul pierderi, cele mai afectate sunt meseriile din turism, travel, entertainement, artă, comerțul cu ridicata și amănuntul datorită închiderii magazinelor pe termen lung, precum și industria prelucrătoare.