Joi, 18 martie 2021, a patra zi din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat ultima parte a Slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea Rohia, mănăstire de metanie a Preasfinţiei Sale, în care păstrează tradiţia de peste un sfert de secol ca în prima joi din prima săptămână a Postului Mare să se roage împreună cu credincioşii din Ţara Lăpuşului la Sfânta Mănăstire Rohia.
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Din soborul slujitor al făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopie şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii „Sfânta Ana”, Arhim. Pantelimon Ilieş, slujitor al mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Mihai Gheduţiu, secretarul Protopoiatului Lăpuş, Protos. Varlaam China, Protos. Ignatie Herman, slujitori ai mănăstirii, şi Pr. Vasile Hatos, parohul din satul Rohia.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi, teologi şi seminarişti din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, paroh în Tg. Lăpuş.
Este de remarcat că alături de credincioşi a urcat Dealul cel Sfânt al Rohiei, ca de fiecare dată, şi primarul Mitru Leşe al oraşului Tg. Lăpuş, pentru a-l întâmpina de Preasfinţitul Episcop Iustin cu bucurie sinceră.
Rugăciunile de pocăinţă din Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul înălţate spre cer la Sfânta Mănăstire Rohia au darul apropierii mai puternice de Dumnezeu, al înălţării duhovniceşti a fiecărui credincios, al păstrării credinţei curate şi nealterate după primele zile de post. Nu poate înţelege puterea vindecătoare ale rugăciunilor Canonului cel Mare oficiat la ceas de seară, şi doar la ceas de seară, la Mănăstirea Rohia numai cine a fost prezent acolo la rugăciuni în Muntele cel Sfânt al Rohiei, unde fiecare alee şi fiecare pas pe care îl faci sunt plini de Duhul Sfânt al locului. Aşa a fost şi de data aceasta, când, pe o vreme, deşi relativ rece, cu vânt şi chiar ploaie şi ninsoare la mijloc de martie, mulţime de credincioşi au urcat Dealul Viei ca să se roage împreună cu Ierarhul în noua biserică a mănăstirii, devenită neîncăpătoare. Cei mai evlavioşi dintre credincioşi şi credincioase, care au putut ajuna până seara, şi sunt mulţi din aceştia, s-au mărturisit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, pentru ca Dumnezeu să le binecuvinteze postul şi să ajungă Învierea Domnului mai curaţi, mai liniştiţi şi mai împăcaţi. Nu îţi poţi închipui dimensiunea credinţei în Dumnezeu numai dacă ajungi la Mănăstirea Rohia în timpul Postului Mare, la rugăciunile neîncetate care se fac aici zi şi noapte de către slujitorii Altarului. Şi aceasta s-a putut vedea şi în primele patru zile din acest Post Mare, binecuvântat, când credincioşi nenumăraţi au urcat spre Mănăstire spre a-I aduce mulţumire lui Dumnezeu şi a se ruga pentru propriul suflet şi pentru sufletul celor apropiaţi, alături de monahii Mănăstirii care înalţă rugăciuni pentru tot poporul lui Dumnezeu.
Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite
Ultima parte a Slujbei Canonului cel Mare a continuat cu Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori şi diaconi: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul sfântului locaş de închinare, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Vasile Mihai Hatos, parohul din satul Rohia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, şi un ierodiacon al sfintei Mănăstiri.
Răspunsurile au fost date de acelaşi grup de cântăreţi, iar la priceasnă a cântat şi o tânără fetiţă din Tg. Lăpuş.
Cuvântul de învăţătură
Un vast cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre frumuseţea, îndovnicirea credincioşilor şi tradiţia Bisericii Ortodoxe:
„Suntem în joia din prima săptămână a Sfântului şi Marelui Post, zi în care se citeşte ultima stare din cele patru ale Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi se săvârşeşte pentru a doua oară în acest post Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite sau a Sfântului Grigorie Dialogul. Noi, de când ne ştim, aşa am primit rânduiala de la Părinţii noştri Sfinţi înaintaţi, de la Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, de la Părintele Arhimandrit Serafim, vrednici de pomenire şi să fie aşezaţi cu cei aleşi ai lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Săvârşim aceste rânduieli cu evlavie sporită şi cu credinţă multă, iar Sfânta Liturghie, care, de obicei, se săvârşeşte aproape în toată România şi în toată Ortodoxia dimineaţa, ca şi celelalte Sfintei Liturghii, noi o săvârşim la ceas de seară, după o zi de post cu ajun, în care ajunează, în primul rând, slujitorii care oficiază Sfânta Liturghie, pentru că nu se pot împărtăşi altfel cu Trupul şi Sângele Domnului, şi ajunează şi cei care doresc să se mărturisească şi să se împărtăşească. Aceasta, în primele patru zile o facem toţi, pentru că aproape toţi, care nu avem probleme de sănătate, venim la slujba Canonului, mai ales la sfânta Mănăstire, în stare de post şi rugăciune, de multă umilinţă, cu smerenie şi recunoştinţă faţă de Hristos, Mântuitorul nostru, Care ne dăruieşte fiecăruia dintre noi, prin Pătimirea, Răstignirea şi Învierea Sa, mântuirea, învierea şi viaţa veşnică.”
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre mănăstiri, ca cele mai sfinte locuri de pe pământ, pentru care sunt căutate de credincioşi:
„Mănăstirile sunt locurile sfinte ale neamului omenesc şi sunt locuri sfinte ale creştinătăţii, cele mai sfinte locuri, pentru că în sfintele mănăstiri rugăciunea nu încetează, Luturghia este neîntreruptă, adică se săvârşeşte zilnic, Psaltirea se citeşte, dacă nu în biserică, la chilie, de către fiecare monah, neîncetat şi candelele nu se sting. Dacă noi aprindem lumânări sau candelele când ne rugăm, şi este bine să o facem, să nu ne rugăm fără să avem o lumânare sau o candelă aprinsă, pentru că însăşi lumina este simbolul credinţei şi a luminii pe care o căutăm – Hristos Dumnezeul nostru Lumina lumii – deci sfintele mănăstiri sunt locurile cele mai sfinte. De aceea credincioşii pornesc cu multă evlavie şi le caută cu mult dor. Cu dorul şi nostalgia Paradisului pierdut. Aici credincioşii văd că este raiul şi este viaţa în armonie cu creaţia şi cu îngerii lui Dumnezeu din ceruri, pentru că şi călugării se roagă şi cântă neîncetat ca şi îngerii din ceruri, care cântă „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este Cerul şi Pământul de slava Lui”.
Cuvinte profunde a mărturisit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre rolul tradiţiei în Ortodoxie:
„Ne sunt dragi slujbele săvârşite la sfintele mănăstiri, iubim, însă, Biserica noastră Ortodoxă, iubim Ortodoxia, pentru că este credinţa noastră strămoşească, iar Biserica este mama noastră duhovnicească. Noi ştim, noi, teologii am învăţat mult, dumneavoastră, creştinii, aţi auzit, vi s-a spus şi se spune mereu că Ortodoxia este rodul unei vieţi duhovniceşti de înaltă ţinută şi de înaltă trăire. Şi Ortodoxia toată, întreagă, a fost apărată de Părinţii trăitori în pustie, adică de călugării îmbunătăţiţi, şi de către Episcopii care au fost făcuţi dintre călugări, cei mai mulţi dintre ei… Toată rânduiala pe care noi o avem astăzi în Ortodoxie este rodul vieţuirii, ai trăirii, al mărturisirii vieţii monahale. De aceea Ortodoxia este plină de har, de lumină, de foc, de rugăciune multă şi nu se ciunteşte, nu se modernizează, nu se aliniază la modă şi la curente. Este tradiţională şi conservatoare. Şi bine că este aşa, că a păstrat tezaurul întreg al creştinătăţii.”
Pe larg, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Canonul cel Mare şi Sfântul Andei Criteanul, alcătuitorul lui, şi despre Liturghia Darurilor înainte Sfinţie, întocmită de Sfântul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei, şi folosul pe care îl tragem din cele două vaste rugăciuni.
În încheiere, Părintele Arhimandrit Macarie Motogna a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru efortul făcut în păstrarea tradiţiei de 27 de ani ca în prima joi din Postul Mare să se întâlnească, la Mănăstirea Rohia, cu credincioşii lăpuşeni şi din alte părţi la rugăciunile deosebit de profunde ale Canonului cel Mare şi ale Sfintei Liturghii a Darurilor înainte Sfinţite. A mulţumit, de asemenea, preoţilor slujitori şi cântăreţilor de la strană pentru frumoasele răspunsuri date.
Şi pentru că tot suntem în zona păstrării tradiţiilor, tot de 27 de ani, credincioşii din Rohia împreună cu preotul lor oferă credincioşilor, între care mulţi au ajunat, colaci proaspeţi pentru a-şi hrăni trupul.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”