Oamenii de la sate au avut mereu un respect aparte pentru păstrarea cu sfințenie a tradițiilor din moși strămoși. La fel e și în cazul Postului Mare.
Din evlavie mare, femeile obișnuiau să se pregătească într-un mod aparte pentru această perioadă. „Când o intrat postu, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post: tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri”, a amintit Parasca Făt. La rândul său, Ileana Drăguș din Oncești a relatat pentru Memoria Ethnologica: „Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână și leșie. Se curăță toate vasele, după care acestea se așază în pari să se zdicească. Mai multe despre tradițiile de la țară găsiți pe pagina de socializare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.