Subvențiile actuale pentru fermieri și țărani

0
98
Defrișarea tufișurilor pe pășunea din Ardusat
Defrișarea tufișurilor pe pășunea din Ardusat

Noua politică agricolă comună a întîrziat, așa că în anii 2021 și 2022 se aplică tot vechile reguli de subvenționare a agricultorilor, dar cu unele modificări. Statul pune presiune pe micii fermieri (țărani) să-și înscrie animalele în registrul genealogic, să-și înființeze fermă comercială, să-și intabuleze terenurile, să utilizeze semințe certificate, să nu administreze gunoiul de grajd în perioada de iarnă, să nu aprindă resturile vegetale etc. Noul cadru juridic european pentru fermieri va fi negociat în următorii doi ani și se va aplica abia de la 1 ianuarie 2021. Ne așteptăm ca presiunea asupra țăranilor să crească și mai mult.

Lista plăților

Deocamdată, fermierii mari și mici depun anual cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și, după verificare, vor primi: plata unică pe suprafață; plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru mediu și climă (numită și plata pentru înverzire, pe care o primesc fermele cu peste 30 ha dacă seamănă 2-3 culturi diferite, cele cu peste 15 ha dacă au 5% zone ecologice, dar și fermele mici, dacă mențin pajiștile naturale); plata pentru tinerii fermieri (se plătește timp de 5 ani); schema de sprijin cuplat pentru unele culturi și unele animale la munte/șes (pentru 1-100 de bivolițe de lapte cu registru genealogic RG, 5/10-250 vaci de lapte cu RG, 10-250 taurine din rase de carne cu RG, 60/150-500 oi cu sau fără RG, 50-500 de capre cu sau fără RG); schema simplificată pentru micii fermieri (max. 1.250 euro, după cît teren și cîte animale ai); ajutoare naționale tranzitorii (ANT) pentru vegetal; ANT pentru zootehnie (condiție la zi: minimum o bovină de lapte, 3 bovine de carne, 50 oi, 25 capre).

Deșeuri menajere aruncate pe pășune
Deșeuri menajere aruncate pe pășune

Se adaugă plățile prin măsurile de dezvoltare rurală. Exemple: Măsura 10 agro-mediu și climă (beneficiază 56 de comune și orașe din Maramureș, plus 3 comune pentru pajiști cu păsări rare), Măsura 11 agricultură ecologică (poate beneficia orice fermier care trece la ecologie), Măsura 13 plăți pentru zone cu constrîngeri naturale (avem 4 localități în Maramureș), sau pentru motorină mai ieftină, rentă viageră, reconversia viilor, export etc. ANT-urile se plătesc de la bugetul de stat, iar celelalte ajutoare, de la UE.

Cine beneficiază de plăți

Fermierul este definit ca persoana fizică, persoana juridică sau asocierea de persoane care desfășoară: o activitate agricolă; menține o suprafață agricolă pentru pășunat; cosește terenul arabil sau fîneața cel puțin o dată pe an. Pe pășunile nepășunate sau necosite o dată pe an, nu se acordă subvenție. Se acordă subvenție și pentru terenul arabil necultivat (lăsat pîrloagă), dacă este cosit cel puțin o dată pe an.

Pășune din comuna Satulung
Pășune din comuna Satulung

În cazul composesoratelor de pășune, membrii composesori care au animale la pășunat beneficiază de subvenții. Dacă pășunea comunală/sătească este concesionată sau închiriată de asociația de crescători de animale din sat, primesc subvenție fie membrii asociației care trimit animale la păscut, fie asociația reprezentată de președinte, dar cu acordul scris al tuturor membrilor. Se interzice să ari pajiștile permanente (să desființezi fînețele și pășunile). Suprafața de pajiște trebuie menținută (poate scădea, în cazuri excepționale, cu pînă la 5% pe fermă, față de anul 2015). Pășunile pot scădea și prin împădurire naturală, dar nu mai mult de 5%. Fermierii care dețin peste 15 ha de teren agricol trebuie să asigure 5% din suprafață ca zone de interes ecologic (gard verde; maximum 100 de arbori izolați pe hectar; pîlcuri de arbuști cu suprafața de cel mult 1 ar; terase înierbate late de cel mult 2 m).
Primesc plăți directe fermierii care exploatează teren agricol de cel puțin 1 ha, în parcele de minimum 0,30 ha. Livezile, viile, solariile trebuie să aibă suprafața de minimum 0,10 ha, iar un solar, cel puțin 3 ari. Fermierii au obligația să respecte normele de ecocondiționalitate (fac excepție micii fermieri, cu subvenție sub 200 de euro/an). Fiecare parcelă trebuie delimitată de cele din jur, dacă sînt semănate cu aceeași cultură. Fermierul trebuie să permită controalele inspectorilor APIA în fermă. Cultivatorii de cînepă sînt obligați să prezinte la APIA eticheta semințelor certificate, iar Inspectoratul de Semințe ITCSMS va lua probe de plante în direcția tetrahidrocanabinolului THC (să fie cînepă pentru fuior, nu pentru droguri).

Demersuri pentru subvenții

Umbrar pentru vite pe pășunea Fersig
Umbrar pentru vite pe pășunea Fersig

Primăriile sînt obligate să elibereze adeverințele (pentru terenul agricol) fără condiționare de plata impozitelor sau a taxelor locale și să le transmită la solicitarea APIA. Cererile unice sînt verificate de APIA prin controale administrative, controale la fața locului (dacă e cazul), verificări încrucișate, analiza sesizărilor și reclamațiilor, în urma unor hotărîri judecătorești sau după autosesizări. Nu se acordă subvenții în caz că fermierul creează condiții artificiale în vederea obținerii de avantaje, contrar obiectivelor legii europene.
Fermierii trebuie să se prezinte cît de repede la primărie și la medicul veterinar, pentru a-și actualiza suprafețele de teren agricol și numărul de animale din Registrul agricol. Apoi trebuie să-și digitalizeze parcelele (lucrare pe care o pot face ei înșiși, sau pot să ceară ajutorul unui topograf privat, ajutorul inginerului topograf de la primărie sau ajutorul funcționarului APIA). Actele ajung în cele din urmă la centrul APIA (cu respectarea normelor anti COVID-19) sau pot fi trimise prin e-mail sau poștă. Fermierul anunță ce cultură a semănat sau va semăna pe fiecare parcelă pentru care cere subvenție.
Cererea unică de plată se depune la centrul local APIA pentru terenurile sub 50 ha și la centrul județean APIA pentru fermierii care au peste 50 ha de teren agricol, în perioada 1 martie – 15 mai 2021, fără penalizări. Poți întîrzia 25 de zile, însă cu penalizare de 1% pe zi de întîrziere. Controlul cererilor se va face în perioada 1 iunie – 9 iulie, controlul pe teren (pentru cererile eșantionate) va fi în 12 iulie – 15 octombrie, avansul plătit în 18 octombrie – 30 noiembrie, iar plata finală, în perioada 2 decembrie 2021 – 31 martie 2022. Informații primite de la APIA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.