Artistul Mihai Olos a inspirat profund artiști din România. Unul dintre ucenicii săi, artistul designer, Liviu Rața, își amintește cu nostalgie momentul în care l-a cunoscut pe maestrul său. Era doar un licean și a fost șansa vieții sale ca viitor artist, „un miracol al întâlnirii”. Apoi a petrecut ani întregi în atelierul lui Mihai Olos pe unde s-au perindat mari spirite ale vremii: de la Constantin Noica la Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Mihail Șora.
„Se întâmplă uneori în viață anumite momente, întâlniri, care să ne rămână profund în amintire. Elev fiind la Liceul de Artă din Baia Mare, în toamna anului 1973, într-un anumit context, am avut șansa să-l întâlnesc în atelierul său pe maestrul Mihai Olos. În anii de ucenicie în liceu, ulterior ca student la Design la Cluj, continuam să frecventez atelierul lui. Era un loc de întâlnire a multor oameni de cultură și artiști. Vorba maestrului: «Prietenii mei sunt și prietenii prietenilor mei». S-a creat o legătură de prietenie care mi-a marcat parcursul profesional. Semn că era reciprocă, Mihai mi-a lăsat în grijă câteva luni atelierul când era plecat în Germania”, relatează Liviu Rața.
De fiecare dată când deschidea ușa, Liviu Rața își amintește că pășea cu aceeași sfială pe care ar fi avut-o dacă artistul ar fi fost în interior. Vorbește despre „dascălul” său cu multă emoție, dovadă faptul că l-a iubit mult și că iubirea aceasta adevărată ca de la discipol la maestru a dăinuit și va rămâne înveșnicită în univers.
Reconstituirea unei lucrări complexe, Mătrăguna

Pentru a-i păstra memoria vie, Liviu Rața se implică într-un proiect de reconstituire a imaginii întregului ansamblu, cunoscut sub titlul „Mătrăguna”. Lucrează cu efervescența specifică unui creator, cu patimă și cu drag de lucrarea maestrului său pe care dorește să o facă accesibilă și altor ochi, iubitori de frumos.
„În 2016-2017, a avut loc o amplă expoziție-retrospectivă Mihai Olos, intitulată “Efemeristul” la Muzeul Național de Artă Contemporană București. În 2017 am avut bucuria să o parcurg cu bucurie, o expoziție într-un spațiu foarte generos. Începusem colaborarea cu MNAC pentru documentarea cuprinzătoare a întregii opere. Lucrarea Mătrăguna (“Culesul mătrăgunei”), compusă din 44 de pânze, 36x55cm fiecare, fusese expusă prima dată la Muzeul Literaturii din București, în 1983, vernisată chiar de poetul Nichita Stănescu, prietenul lui Mihai Olos. Din lipsă de spațiu, atunci fuseseră expuse disparat nu conform concepției artistului. Ulterior o bună parte dintre pânze au fost vândute și au intrat în colecții particulare. În expoziția Efemeristul rămăseseră doar 25 de pânze. Mi-am propus atunci reconstituirea imaginii întregului ansamblu, pe care am finalizat-o abia în 2020. Prietenul nostru comun, artistul și fotograful, Valentin Ganța, a fotografiat și prelucrat digital imaginile”, a declarat Liviu Rața.
Un portret regăsit după… 40 de ani
Un alt moment impresionant, întipărit în memoria designerului maramureșean, a fost cel din 1 Decembrie 1978, la 60 de ani de la Marea Unire din 1918, când în curtea Muzeului și a Casei Memoriale Vasile Lucaciu din Șișești, a avut loc o mare manifestare cu invitați din țară. „În fața școlii muzeu au fost amplasate pânze pictate de Mihai Olos, scoase de pe șasiuri, atârnate ca niște prapori (în amintirea preotului învățător, Vasile Lucaciu, care fusese înmormântat de 1 Decembrie 1922). Îmi amintesc, în sala de clasă, Mihai Olos desenase pe tablă un portret al lui Vasile Lucaciu, pe care cu emoție l-am regăsit în 2018… trecuseră 40 de ani”, a mai povestit designerul Liviu Rața.