🕮 Lecții de învățat 🕮 Istoria omenirii și… țânțarii

0
141

O lucrare inedită scrisă dr. Timothy C. Winegard, doctor în istorie, obținut la Universitatea Oxford, mi-a atras atenția despre personajul principal al cărții: țânțarul. A cărui prezență s-a dovedit a fi dramatică pentru istoria omenirii.
Nesuferitul acesta, care apare odată cu căldura, a năruit și a distrus economii, a decis rezultatul unor războaie importante, fiind, în opinia autorului, cel mai puternic vector de exterminare pe care l-a cunoscut vreodată omenirea. Malaria, West Nile, Zika, febra denga și febra galbenă au avut și au un rol important în ceea ce privește securitatea și protecția omului.
Trecând în revistă evoluția umanității, autorul ajunge la concluzia că în lupta cu țânțarii a fost mai tot timpul un dezechilibru, și nesuferitul s-a adaptat de fiecare dată la toate schimbările. Continuând să fie micul vampir, dar și un vector temut de transmitere a bolilor.
Există de 14.000 de ori mai mulți țânțari decât oameni pe planetă și aproximativ 3500 de specii diferite de țânțari. Doar câteva sute dintre acestea preferă, însă, sângele uman. Dar oamenii nu sunt prima alegere pentru majoritatea țânțarilor; ei preferă de fapt și animale și păsări, mai degrabă decât oamenii. Din nefericite, țânțarul este considerat cea mai mortală vietate din lume, deoarece transmite Malaria, care ucide peste 800.000 de oameni în fiecare an, în principal în Africa.
Oamenii de știință au descoperit că anumite tipuri de alimente, cum ar fi menta, fructele și ciocolata caramelizată, pot schimba sensibilitatea țânțarilor la bioxid de carbon și, eventual, pot salva victima de mușcăturile țânțarilor. Oamenii care beau bere, însă, sunt deosebit de atrăgători pentru țânțari. De ținut minte!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.