Povestea unui stagiu de voluntariat în pandemie

0
133

Savi este o tânără de 19 ani. Curajoasă. Mai întâi, datorită faptul că s-a decis, imediat ce a terminat liceul, să înfrunte lumea, iar apoi să facă acest lucru şi în timpul incert al pandemiei. Pasionată de tot ceea ce ţine de munca şi străduinţa de a orândui un mediu înconjurător prielnic pentru viitor, Savi s-a lăsat cucerită de propunerea Asociaţiei ”Team for Youth” Baia Mare şi, astfel, timp de cinci luni, a participat la activităţile unui proiect care a expus în toate modurile cu putinţă faptul că ”nu există o planetă B”, avându-o la dispoziţie, spre buna îngrijire, doar pe cea pe care acum trăim.

• un proiect care a captivat atenţia
Reporter: Care au fost motivele pentru care ai decis să te alături proiectului ”There is NO Planet B” al Asociaţiei ”Team for Youth”?
Savi Dunia Corboz Werntz: Am 19 ani. Am origini atât din Elveţia, cât şi din America, dar în acest proiect reprezint Franţa. M-am alăturat proiectului ”There is NO Planet B” al Asociaţiei ”Team for Youth” pentru că am decis să îmi iau un an de pauză. Nu am vrut să merg direct la universitate după liceu pentru că pandemia a afectat mult sistemul educaţional. Timp de două luni am făcut şcoală online şi nu mi-a plăcut deloc. Mi-am amânat, astfel, oferta către universitate şi am căutat oportunităţi de voluntariat. Aşa am găsit acest proiect şi am venit aici (în Baia Mare, n.r.). Am fost interesată de specificul acestui proiect întrucât era bazat pe munca de mediu şi, pentru că vreau să studiez în acest domeniu, mi-a captivat atenţia.
R.: Când a început stagiul de voluntariat, cât durează şi ce implică acesta? La ce activităţi ai participat?
S.D.C.W.: Am început acest proiect, întins pe durata a cinci luni, în octombrie anul trecut. ”There is NO Planet B” este un proiect al Corpului European de Solidaritate, găzduit aici, în Baia Mare. Este un proiect de mediu axat pe conştientizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. La început, echipa proiectului a fost formată din cinci voluntari, dar acum sunt singura voluntară care a mai rămas. De-a lungul celor cinci luni, eu şi colegii mei am participat la mai multe activităţi. La începutul acestui proiect am luat parte la proiectul lui Alex Baicus de curăţare a comunităţii Pirita. De asemenea, ne-am îngrijit de propriile activităţi. Spre exemplu, în luna ianuarie, am mers la Şardu, un sat de lângă Cluj-Napoca, pentru a vizita o casă ecologică. Astfel, am realizat un documentar scurt împreună cu cel care s-a ocupat de construcţia casei, Alex Jurj, explicând, totodată, funcţiile de bază ale acestei case.
• ”am fost nevoiţi să gândim tot felul de moduri creative pentru a planifica activităţile”
R.: În ce fel au fost influenţate activităţile acestui proiect de pandemia de coronavirus şi cum a fost să faci astfel voluntariat?
S.D.C.W.: Pandemia a afectat, categoric, acest proiect. Am fost nevoiţi să gândim tot felul de moduri creative pentru a planifica activităţile. Am avut întâlniri cu elevi din clase de liceu pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la varietatea de obiective de dezvoltare durabilă şi a trebuit să le organizăm pe toate via Zoom sau Google Meetings. Acest lucru a făcut ca munca noastră de voluntariat să fie mai dificilă şi a fost o reală provocare să intri în contact cu comunitatea locală din pricina măsurilor de precauţie.
R.: Sunt ceva întâmplări/ experienţe petrecute aici care te-au marcat în vreun fel?
S.D.C.W.: Mi-am fă­cut nişte prieteni minunaţi şi am avut nenumărate experienţe extraordinare cu oamenii care m-au înconjurat de-a lungul acestui proiect.
Comunitatea cu care m-am înconjurat m-a învăţat atât de mult şi îi sunt recunoscătoare pentru totdeauna.
R.: Spune-ne câteva detalii despre tine: studii, planuri imediate după revenirea în ţara natală.
S.D.C.W.: Odată ce voi încheia acest stagiu de voluntariat, am câteva lucruri în minte pe care aş vrea să le îndeplinesc înainte de a începe studiile universitare, în septembrie. Astfel, aş vrea să îmi iau permisul de conducere şi să învăţ la chimie şi fizică pentru a nu fi tocmai copleşită atunci când voi începe studiile la universitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.