112 – ISU • Bilanț 2020

0
41

Anul 2020 a fost un an ieșit din comun, din toate punctele de vedere, pe parcursul căruia efectele pandemiei de COVID-19 s-au suprapus cu fenomene meteo neobișnuite: precipitații abundente, mai ales în perioada mai-iulie, intensificări ale vântului și temperaturi peste mediile lunare obișnuite în această zonă.
Serviciile profesioniste și voluntare pentru situații de urgență din Maramureș au fost alertate la 8.592 evenimente, cu o medie de aproape 24 pe zi.
Prin dispeceratul ISU-SAJ-SMURD, au fost gestionate circa 18.300 apeluri primite prin SNUAU 112, ceea ce reprezintă, în medie, aproape 50 de apeluri pe zi, cu circa 10% mai mult decât în anul precedent.
Echipajele de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă SMURD au efectuat peste 6.000 de acțiuni, cu o medie de circa 16,5 acțiuni/zi, asistând 6.349 adulți și 382 copii. Peste 3.900 din intervenții au avut loc în mediul urban, iar restul în mediul rural.
Serviciile pentru situații de urgență au acționat pentru localizarea și lichidarea a peste 670 incendii, au intervenit la descarcerare în 45 de situații, au efectuat 1.150 alte intervenții (salvări de animale, degajări de arbori, exerciții și recunoașteri etc) și au acționat la circa 330 alte situații de urgență (inundații și asanarea muniției neexplodate).
În 2020, au intervenit în peste 150 cazuri de asistență persoane, au efectuat 13 acțiuni de protecție a mediului (care au inclus curățirea căilor de transport rutiere de hidrocarburi și/sau resturi rezultate în urma unor accidente), iar în aproape 6.000 de cazuri au acordat ajutor medical.
Pe durata intervențiilor, au fost salvate 44 persoane, din care 34 copii și 10 adulți. Din păcate, în urma incendiilor au fost înregistrate și victime: 7 adulți decedați și 3 răniți, respectiv 1 copil rănit.
Pagubele înregistrate au depășit 12 milioane lei, dar în urma intervențiilor au fost salvate bunuri de peste 53 milioane lei.
Numărul intervențiilor la incendii a crescut cu aproape 4,5%, față de anul 2019, principalele cauze fiind focul deschis în spații deschise, coșurile de fum și burlanele neizolate termic față de materialele combustibile din jur sau defecte.
Pompierii militari au acționat în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență la localizarea și lichidarea a 129 de incendii.


Incendiu în Crăciunești

Miercuri noaptea, în jurul orei 02:10, pompierii sigheteni au intervenit la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Crăciunești, comuna Bocicoiu Mare.
La sosirea echipajelor, incendiul era în faza de ardere generalizată, însă după 3 ore de „luptă cu flăcările” a fost lichidat.
Din fericire, nici o persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar au ars circa 100 m.p. acoperiș din lemn și aprox. 80 m.p. anexe gospodărești.
Din primele cercetări, reiese că focul a izbucnit în camera centralei termice, din cauza burlanului metalic de evacuare a fumului, neprotejat termic față de materialele combustibile din jur.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.