Pînă la intrarea în vigoare a Ordinului de prohibiție pentru anul 2021, se aplică prevederile ordinului ministrului Agriculturii din 2020.
• Pescuitul recreativ este activitatea necomercială de exploatare a resurselor acvatice vii, în scop recreativ sau sportiv. Pescarul persoană fizică trebuie să dețină asupra sa un permis de pescuit recreativ, document individual și netransmisibil, emis de beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii. Doar asociațiile de pescari legal constituite, înscrise în Registrul național, pot organiza competiții sportive.
• La munte, se folosește o singură undiță cu maximum două cîrlige sau cu o lansetă și se rețin cel mult 10 pești pe zi – din speciile păstrăv, lipan sau coregon. La șes și deal, maximum 4 undițe sau 4 lansete cu cîte două cîrlige, iar pescarul poate reține din captură max. 5 kg de pește/zi, cu dimensiuni peste limita legală. Nu se pescuiește în perioada de prohibiție.
• Se interzice pescuitul electric, cu materiale explozive, cu substanțe toxice și narcotice, precum și omorîrea peștilor cu arme de foc. Nu se poate pescui în aval și amonte de poduri și baraje, cu 500 m. Au drept de control inspectorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Gărzii Naționale de Mediu, precum și ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române.