Inspectorii sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, în baza Programului de supraveghere și control.
Au fost vizați operatorii din industria alimentară care-și desfășoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor de morărit, fabricarea pîinii și a produselor de patiserie, fabricarea băuturilor răcoritoare și alcoolice, depozite de alimente, semințe, legume și fructe. Au urmărit condițiile de înregistrare, autorizare și funcționare, modul de întreținere și igienizare a spațiilor, condițiile de prelucrare și depozitare a materiilor prime și a produselor finite, cerințele de trasabilitate, etichetarea, controlul dăunătorilor, analiza riscului (sistemul HACCP). Controalele efectuate au urmărit în principal prevenirea și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sînt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu sînt remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Pe țară, au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale în valoare 484.200 lei.
Neconformități frecvente: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa sursei de apă și a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajați, neasigurarea dezinfecției și deratizării, nereguli privind igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și atestarea stării de sănătate a acestuia, buletine de analiză cu rezultate necorespunzătoare, reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțele interzise în alimente.
• În județul Maramureș, au fost efectuate 107 controale, dar nu s-a dat nici o sancțiune. Au fost opt alerte naționale privind fructele, verificate de inspectori. Ne informează dr. Sirtonius Sima, purtător de cuvînt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, tel. 0262.224.031.