Persoana angajată, care rămâne fără loc de muncă, își păstrează calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public încă 3 luni de la încetarea raporturilor de serviciu, conform Legii 95/2006.
Asta înseamnă că încă 3 luni poate beneficia de serviciile de sănătate oferite de stat. După aceea, dacă nu mai are nici un venit, poate deveni coasigurată, dacă un membru al familiei o ia în întreținere, ceea ce îi asigură în continuare servicii medicale la stat.
În contextul în care epidemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, există posibilitatea de a deveni coasigurat în sistemul de sănătate, pentru a putea merge în continuare la medic.
O persoană poate deveni coasigurat, dacă după terminarea celor 3 luni de la încheierea contractului de muncă nu obține alte venituri (cum ar fi șomajul).
Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.549/2018 stabilește o serie de acte ce trebuie depuse la casele de sănătate, pentru a deveni coasigurat: act de identitate valabil la data solicitării, original și copie; documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată; declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii; declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă. Calitatea de asigurat poate fi verificată online, pe site-ul CNAS, prin introducerea Codului Numeric Personal și al codului de verificare generat automat de aplicație. Câmpul denumit CID (Codul de Identificare al asiguraților) nu trebuie completat, pentru că va fi generat automat pe baza CNP-ului.