În Botiza • Covoare în culori vegetale

0
571

Soții Victoria Berbecaru și preotul Isidor sunt ambasadori de suflet ai tradițiilor maramureșene, care zeci de ani au reușit să promoveze Maramureșul în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, devenind un reper valoric al contemporaneității.
Victoria Berbecar a înțeles că este de datoria ei să readucă în actualitate vopsitul cu plantele adunate de pe câmpiile și pădurile Botizei. Țesăturile, pe care le-a creat, conservă și întregesc, deopotrivă, poveștile satului, motivele populare întâlnite în Maramureș, dansurile și baladele populare românești.
În simbolistica acestor covoare se regăsesc elemente ale creației lui Dumnezeu, forme antropomorfe, zoomorfe și romboidale, care păstrează autenticitatea și semnificația motivelor ancestrale.
Dăruirea preotesei Victoria Berbecar pentru arta țesutului de covoare în culori vegetale, cu motive populare, s-a născut și dintr-o solidarizare cu țesătoarele din Botiza, aplecate spre frumos, dar copleșite de invazia pe piață a unor materiale sintetice, colorate, accesibile, semn al suferinței omului supus de timp și de evoluția unei acțiuni de erodare a autenticității. Astfel, cu perseverența și determinarea de a păstra autentică și vie arta țesutului de covoare din lână, Victoria Berbecar a reușit să promoveze „scoarțele” în culori vegetale, Botiza și Maramureșul în general, prin expozițiile organizate în întreaga lume, înregistrând aprecieri și succese, care sunt confirmate printr-o întreagă serie de diplome, plachete, articole de presă, interviuri și emisiuni.
Toate acestea au avut și un alt câștig, unul sufletesc, la fel de mare ca și cel vocațional: ocazia de a comunica direct cu oamenii pe care avea să-i cunoască și de care urma să se apropie, să se atașeze, construind prietenii, relații care au dăinuit și vor dăinui peste ani, consolidate de aprecierea pentru o artă autentică străveche.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.