Duminică, 17 ianuarie 2021, duminica a XXIX-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, după ce cu o zi înainte s-au închinat şi au aprins lumânări, în cimitirul mănăstirii, la mormintele înaintaşilor – Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, la intrarea în mănăstire, Părintele Sarafim Man, Părintele Nicolae Steinhardt şi mama după trup a Preasfinţiei Sale, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, mănăstirea de metanie a Preasfinţiilor lor, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, care au şi ei metania la acest sfânt locaş de închinare. Este o tradiţie deja instaurată, încă de pe vremea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian, ca în una din duminicile lunii ianuarie, luna marilor Sfinţi Părinţi şi a marilor Cuvioşi, Ierarhii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului să slujească la Mănăstirea de matanie Rohia, „Sinaiul Maramureşului şi al României şi Muntele cel Sfânt, ca să săvârşească Sfânta Liturghie împreună cu Sfinţii Părinţi sau cu părinţii sfinţiţi de aici, ca să avem comuniune cu cei plecaţi la Domnul, care îşi dorm somnul de veci ca aleşi ai lui Dumnezeu în cimitirul mănăstirii”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi sclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Ignatie Herman, slujitori la această mănăstire, Pr. Vasile Hatos, paroh în Rohia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Nifon Motoga, administratorul Catedralei Eparhiale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizare, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Mramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobranu.
La momentul liturgic potrivit a fost hirotonit întru diacon ipodiaconul Ioan Vlăduţ Marchiş, pe seama Mănăstirii Rohia.
Între mulţii credincioşi sosiţi la această Sfântă Liturghie să se roage împreună cu soborul s-au aflat, alături de lăpuşeni şi rohieni, mulţi credincioşi din judeţul vecin Bistriţa-Năsăud, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare, după care au putut fi şi recunoscţi.
Între credincioşi a fost şi Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, care a ieşit în întâmpinarea Ierarhilor.
Cuvântul de învăţătură
Pornind de la Sfânta Evanghelie a zilei, de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură plin de învăţăminte duhovniceşti, întărindu-ne convingerea că trebuie să-i mulţumim lui Dumenzeu pentru tot ce ne-a dăruit, cu referire la cei 10 leproşi vindecaţi de Mântuitorul, din care doar unul s-a întors să-I mulţumească pentru binele făcut, prin care au fost redaţi vinedecaţi societăţii:
„Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru toate zilele vieţii noastre pe care Dumnezeu ni le-a trimis nouă, tuturor celor care ne-am născut şi am văzut lumina zilei, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Recunoştinţa şi dragostea noastră trebuie să se îndrepte către părinţii noştri, care ne-au adus pe lume, mulţumitori fiind faţă de dragostea pe care au avut-o, de dragostea pe care mama noastră, care ne-a purtat în sânul ei, pentru binecuvântarea şi dragsotea tatălui nostru care, cu braţele lui, s-a străduit să aducă în casa noastră pâinea cea de toate zilele pentru ca noi să putem să creştem şi să ne facem un rost în viaţă.”
Lansare de carte şi mulţumiri
După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele stareţ Macarie a mulţumit Ierarhilor pentru oficierea Sfintei Liturghii şi a prezentat în continuare volumul „Comunicare, Comuniune, Liturghie şi Filantropie în vreme de pandemie”, care cuprinde comunicatele, predicile la pericopele evanghelice, dar cu mesaje profunde în această vreme de pandemie, când poporul trebuie să ştie că nu se află singur în faţa furtunii cumplite declanşate de coronavirusul ucigător. Cartea prezintă adevărate „documente de mărturie şi mărturisire”, precum şi acitivitatea social-filantropică desfăşurată de Episcopie în această perioadă, când, sub deviza „bisericile ajută spitalele”, contrar pretenţiilor progresiştilor şi globaliştilor, care strigau „vrem spitale, nu catedrale”, biserica a ajutat spitalele cu tot ce a putut, inclusiv aparate şi bani.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mai vorbit câteva lucruri despre monahismul în Muntele cel Sfânt al Rohiei, de unde a înflorit monahismul în Eparhie, în cele 40 de locaşuri sfinte de acum, şi despre Sfinţii Cuvioşi care sunt cinstiţi în această primă lună din an.
Cei doi Ierarhi au primit în dar câte o icoană a Sfântului Antonie cel Mare.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”