Centrele de sacrificare pentru păsări și iepuri de la nivelul fermelor înregistrate sanitar veterinar vor putea să-și desfășoare activitatea și în anul 2021, a decis Guvernul. În județul Maramureș, există un singur asemenea centru de sacrificare (păsări), în satul Lăpușel.
Carnea de pasăre se obține de regulă din abatoare autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dar legile europene prevăd și posibilitatea ca statele membre să acorde derogări în cazul furnizării directe de cantități mici de carne de pasăre, de pînă la 10.000 de păsări tăiate pe an. Pentru a veni în sprijinul micilor producători, dar și al consumatorilor, se permite vînzarea directă, cu amănuntul, din fermă sau prin magazine specializate.
Centrele de sacrificare a păsărilor și/sau a iepurilor trebuie să aibă spații și dotări corespunzătoare, în care se desfășoară activități pentru sacrificarea animalelor provenite numai din ferma proprie. Aceste unități trebuie să fie înregistrate de către DSVSA Maramureș (dar nu necesită autorizare).
În România, funcționează 24 de astfel de centre de sacrificare păsări sau iepuri, la nivelul fermelor, a căror înregistrare a fost prelungită și în 2021, în contextul pandemiei COVID -19. Este însă o măsură temporară, statul avînd intenția să impună autorizarea și a acestor puncte de tăiere.