Orașul Cavnic a fost cunoscut de-a lungul timpului ca un important centru minier, resursele sale din subteran fiind foarte valoroase. După Revoluția din 1989, industria minieră a început să moară câte puțin până ce a dispărut complet. Orașul a mers înainte și s-a reorientat. Se pare că a și reușit.
Astăzi, Cavnicul este o destinație pentru mulți iubitori ai sporturilor de iarnă. Mii de schiori din țară, dar și de peste hotare, vin în zonă iarna pentru a se bucura de peisajele mirifice ale zonei și condițiile optime de schiat. Localitatea însă poate oferi mai mult. Vrea să devină și un centru de sănătate pentru maramureșeni.
Primarul Vladimir Petruț dorește ca în urbe să fie construite două sanatorii: „Eu văd Cavnicul cu o dezvoltare în zona de turism și sănătate. Noi avem două proiecte: să construim cel mai mare sanatoriu de vârstnici din nord-vestul României, cu 250 de locuri de cazare. Mai avem în plan un alt sanatoriu pentru persoanele cu dizabilități, cu 80 de locuri de cazare. Acestea vin la pachet și cu locurile de muncă nou create”.
În prezent, spitalul din Cavnic este pe lista lucrărilor de modernizare pentru care administrația locală are finanțarea asigurată. Cert este că orașul trece, încet, dar sigur, de la statutul de fostă urbe minieră la cel de stațiune turistică și centru de sănătate.