Deși ne-a cam ținut în case, anul 2020 n-a fost lipsit de evenimente naționale. Sigur, cap de afiș a fost Coronavirusul. Dar Politica s-a căznit din greu să nu dezamăgească, să fie omniprezentă.
A fost un an istoric și din acest punct de vedere, pentru prima dată, dreapta a preluat puterea singură, iar pe final de an a avut și parlament majoritar. Nu mai trebuie decât să ne dovedească. Deocamdată, după un an, ce-i drept viciat de o pandemie, tot n-am văzut nici măcar ideea unei autostrăzi romanești, gata cap-coadă. Nu făcută, măcar gândită. Adică, ce e atât de filozofic și de abstract în a începe un lucru/o autostradă și a te ține de ea până e gata? Știți cum a făcut Ceaușescu canalul Dunăre-Marea Neagră? Așa.
Perle de politicieni
Cum au reușit politicienii să ne atragă atenția? Cu prostioare. Cu tupeu și cu exagerări. Dincolo de promisiunile deșănțate din campania electorală, dânșii au vorbit. Iată câteva mo(n)stre. Premierul Ludovic Orban: „Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale, a cadrelor medicale și a pacienților”. Sau Mihai Chirică, primarul Iașiului: „Analfabetismul să nu plece din orașul nostru, ci dimpotrivă”. Deputatul Florin Roman: Cu ajutorul bunului Dumnezeu să avem cât mai multe victime.” Chestionar USR: Cum v-ați simți dacă fiica/fiul dumneavoastră s-ar căsători cu cineva care este membru sau simpatizant PSD? Apoi, intră în top Ionel Isac Tudorache, fost consilier de la PSD, care a căzut în plasa unei glume de pe internet și a distribuit o poză cu actrița porno Mia Khalifa care era prezentată drept „o elevă din România care a învățat și scris la lumânare și care a luat bacul cu 10”. Sau ministrul Sportului, invitat live la PRO, a scăpat camera și s-a văzut că avea cămașă, dar nu purta pantaloni, ci doar chiloți. De departe, cea mai talentată din lumea politicii a fost ministrul Anisie. „Așa cum spuneați și dumneavoastră, să poarte măști, să aibă viziere sau să fie băncuța dotată cu PEPSIGLAS, că de fapt despre asta e vorba”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației, într-o intervenție la Antena3.
Evenimentele anuluii 2020
Pe 26 ianuarie, un incident xenofob are loc în localitatea Ditrău, unde sătenii maghiari cer să fie fugăriți din sat imigranții din Sri lanka ce le iau locurile de muncă la brutăria locală.
Pe 25 februarie, Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, în urma moțiunii de cenzură. Pe 26 februarie, a fost confirmată pandemia de coronavirus în România.
Pe 14 martie, reunit într-o sesiune extraordinară, Parlamentul a învestit guvernul Orban 2 cu 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și o abținere. Pe 24 martie, președintele Klaus Iohannis anunță introducerea carantinei totale în România începând cu 25 martie.
Lunile aprilie-mai au fost printre cele mai grele din istoria recentă a românilor, vorbim de izolare, de ieșit cu declarații, de goana după rezerve de alimente și de hârtie igienică…
Pe 22 iulie, România a depășit pentru prima oară pragul de 1000 de cazuri pe zi.
Luna august aduce. În mod total nefericit, marea relaxare. Litoral, concedii, ce generează al doilea val major de infectări.
Pe 27 septembrie, au loc alegeri locale în România. Votul este echilibrat, inclusiv în Maramureș sunt surprize, se pierd și se câștigă primării dinspre ambele partide mari, plus apar primii primari USR. Urmează, evident, un alt val major de infectări.
Pe 14 noiembrie,10 pacienți cu Covid-19 au murit, iar alți 4 au fost răniți, inclusiv doi medici, în urma unui incendiu provocat în secția ATI COVID-19 la Spitalul Județean din Piatra Neamț.
Pe 6 decembrie au loc alegeri parlamentare în România, cu cea mai mică prezență la vot din istoria recentă a țării.. Pentru Senat s-au înregistrat 5.908.364 de voturi, PSD obținând un scor de 29,32%, PNL 25,58%, alianța USR-PLUS 15,86%, AUR 9,17% și UDMR 5,89%. Pentru Camera Deputaților s-au înregistrat 5.901.959 de voturi, PSD obținând 28,90%, PNL 25,18%, alianța USR-PLUS 15,37%, AUR 9,08% și UDMR 5,74%. În mare, surprizele majore au fost apariția de nicăieri a partidului AUR, dar și dispariția din parlament a formațiunilor PMP și Pro România.
Pe 17 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Paul Philippe al României la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Ferma Regală Băneasa, alături de alții. Este de fapt singurul dosar major instrumentat și finalizat în acest an.
Pe 23 decembrie, Florin Cîțu a fost învestit în funcția de prim-ministru al României. Alianța PNL-USR PLUS și UDMR preia total puterea în România.
Decese
18 ianuarie: Dan Andrei Aldea, 69 ani, cântăreț, multi-instrumentist și compozitor român, lider al trupei Sfinx (n. 1950)
14 februarie: Decebal Traian Remeș, 70 ani, politician român (n. 1949)
10 noiembrie: Vladimir Găitan, 73 ani, actor român de teatru și film (n. 1947)
18 noiembrie: Draga Olteanu-Matei, 87 ani, actriță română de comedie (n. 1933)
11 decembrie: Alexandru Surdu, 82 ani, academician și filosof român (n. 1938)
30 decembrie: Nicolae Sabău, 91 ani, cântăreț român de muzică populară (n. 1929)