Vaccinarea împotriva coronavirusului a debutat în ţara noastră la două zile după Crăciun, în prima etapă fiind vizat personalul medical. Autorităţile au lansat şi o platformă de înregistrare prin intermediul căreia să se facă programările pentru vaccinare, dar şi una pentru raportarea reacţiilor adverse apărute.
În prima etapă de vaccinare este inclus personalul medical din sistemul public şi privat, urmând ca apoi, în cea de-a doua etapă, să fie vaccinată populaţia la risc, precum şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie. În cea de-a treia etapă vor fi vaccinaţi adulţii sănătoşi şi copiii, cu specificaţia că pentru cei din urmă vaccinarea se va face în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Pentru a facilita programarea pentru vaccinare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a elaborat o platformă electronică prin intermediul căreia persoanele interesate de vaccinare îşi pot crea un cont şi se pot programa pentru administrarea serului. În prezent, programarea este disponibilă exclusiv beneficiarilor vaccinării din etapele unu şi doi. STS menţionează faptul că înscrierea pe platforma informatică ROVACCINARE se face prin aplicarea obligatorie a certificatului digital calificat (semnătură electronică), deoarece înscrierea personalului se face în mod centralizat de către responsabilii desemnaţi de la nivelul fiecărei instituţii eligibile.
Şi populaţia generală, inclusă în cea de-a treia etapă de vaccinare, îşi poate face cont în platformă, însă opţiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare. STS precizează că pentru înscrierea populaţiei generale în platforma electronică nu este necesară aplicarea semnăturii electronice. Înscrierea în platformă electronică, cât şi vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite.
Platformă electronică pentru raportarea reacțiilor adverse la vaccin
A devenit funcţională şi platforma electronică prin care se pot raporta reacţiile adverse suspectate după administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Modalitatea de raportare a reacţiilor adverse către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România poate fi făcută atât on-line, cât și prin completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului.
Unde se va efectua vaccinarea
În cadrul strategiei a fost elaborat şi un plan de vaccinare a populaţiei în funcţie de etapele prezentate mai sus. Astfel, vaccinarea populaţiei din etapa 1 va avea loc la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile. Pentru etapele a II-a și a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through. Fiecărei persoane vaccinate i se vor furniza informații privind vaccinarea și conduita în cazul apariției reacțiilor adverse postvaccinare.
Strategia pentru supravegherea posibilelor reacţii adverse postvaccinare
Supravegherea și raportarea eventualelor reacții adverse înregistrate după vaccinare se vor face în primele 30 de zile după administrarea fiecărei doze, și pe termen lung, în funcție de recomandările EMA și ale producătorului. Pentru o mai bună raportare a posibilelor reacţii adverse postvaccinare, persoanele vaccinate vor avea acces la o platformă electronică în care pot introduce personal posibilele reacţii adverse, în baza numărului de pe adeverinţa din RENV. Raportarea reacțiilor adverse va fi obligatorie pentru orice medic care depistează un astfel de caz.