Situația pestei porcine

0
27
Controlul produselor în Laboratorul DSVSA Maramureş

Pe țară, sînt active 400 de focare de pestă porcină africană, din care 7 focare în județul Maramureș: Iadăra, Tres­tia, Dămăcușeni, Remetea Chioarului, Baia Mare spre Groși, Pribilești și Sălsig.
În 2020, au fost eutanasiați 200.000 de porci bolnavi de pestă (în Maramureș, 430 de capete – în microferme cu 70, 70, 40, 35, 20 de capete, dar și cu 1-2-3 capete). Plata despăgubirilor pentru animalele ucise, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile.
Documentația aferentă se depune la Direcția sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor DSVSA Maramureș, în termen de 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor. Nu sînt despăgubiți proprietarii care nu anunță medicul veterinar comunal imediat după ce observă că porcul/porcii din coteț sînt bolnavi, care nu au crotaliat animalele, care au cumpărat porci fără acte. Un proprietar (inconștient) n-a anunțat apariția bolii în fermă, ba chiar a vîndut porci infectați!…
• Pe țară, au fost diagnosticați cu pestă africană 4.200 de mistreți (114 capete în Maramureș, 58 găsiți morți și 56 vînați). Focarele de pestă pentru mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție. Informație de la DSVSA Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.