Destinația Eco Maramureș s-a îmbogățit cu un nou traseu de drumeție destinate unei categorii largi de iubitori de natură și de activități outdoor. Marcat cu cruce galbenă, traseul pornește din zona cabanelor turistice ale comunei Budești și urcă domol în piemontul Gutâiului prin peisaje mirifice, unde face legătura cu traseul ce urcă din Breb spre Creasta Cocoșului. Itinerarul este: Popasul „La Fogădău” – Borcutul Breb – Măgura Popii – Drumul Mlăci – Groapa Botencii și are durata: 1 ½ – 2 ore (dus), diferența de nivel e de 268 m. Lungimea traseului este de 5,8 km din care 3,2 km potecă și 2,6 km drum forestier.
Traseul începe de pe DJ 109F, (km 80,2) din dreptul popasului „La Fogădău”. Marcajul coboară mai întâi circa 700 m, în direcția sud-vest, pe drumul de piatră până în valea Breboaia, trece valea, unde în stânga se află izvorul mineral cunoscut de localnici ca borcutul de la Breb. Dintre cele trei izvoare, care au fost folosite în trecut pentru cura balneară și îmbuteliere, a mai rămas numai izvorul Olga, care iese la suprafață printr-o scorbură de lemn. Apa este sulfuroasă, bicarbonizată, calcică, magneziană, carbogazoasă și este recomandată în afecțiuni gastro-intestinale, hepato-biliare și de nutriție. De aici, marcajul urmărește drumul de pământ cel mai umblat ce urcă ușor prin poieni cu pâlcuri de aluni și arini, având în spate priveliștea calderei vulcanice a Budeștiului și Munții Maramureșului, cu masivul Pop Ivan în centru. Poteca intră în padurea de fag, iar după circa 1,8 km, ajunge într-o mică șa, cu aspect de dolină, marcată de o prăbușire înierbată sub formă de pâlnie. După un mic urcuș, traseul ajunge la o nouă zonă cu aspect de dolină, numită de localnici „gropi”, forme de relief caracteristice zonei de piemont. După o scurtă urcare, traseul ajunge în drumul forestier Mlăci, pe care îl urmează în direcția vest. După circa 700 metri, intersectează marcajul triunghi albastru ce urcă din Breb la Vf. Gutâi, crucea galbenă continua pe drumul forestier, având în stânga Dosul Gutâiului cu Poiana Popii, unde există o stână chiar deasupra captării de apă. Iar după alți 2.25 km ajungem la intersecția cu marcajul cruce roșie ce urcă din Breb pe la Tăul Morărenilor la Creasta Cocoșului, loc numit de localnici Groapa Botencii.
Coordonatele traseului pot fi descărcate de pe website-ul destinației www.ecomaramures.com și urmărite în teren cu ajutorul aplicațiilor precum A-GPS Tracker. Cartografierea și marcarea traseului a fost realizată de Asociația Ecologic, cu asistența montaniardului Ionică Pop.