Măsuri pentru „lămurirea” țăranilor

0
36

Recent, a apărut varianta a 11-a a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care se va aplica și în anul viitor, 2021, și probabil și în 2022. Documentul are peste 800 de pagini, în care sunt analizate subvențiile agricole și sunt propune îmbunătățiri pentru atingerea scopului comun propus.
PNDR constată că micii fermieri se opun conceptului de cooperare, în ciuda avantajului reciproc, și recomandă intensificarea metodelor de a-i convinge pe micii fermieri că prin cooperare locală și sectorială, în cadrul grupurilor de producători și al cooperativelor, va crește producția. Va fi o adaptare mai ușoară la cerințele pieței (inclusiv pentru aspectele legate de aprovizionare), dar va fi ușurată și comercializarea produselor în comun (inclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare).
Statul le va acorda micilor fermieri sprijin specializat, pentru a-i stimula să se implice în aceste structuri/grupuri și pentru a le face să funcționeze eficient, în beneficiul membrilor. Va fi adoptată o politică fiscală care să stimuleze înființarea și funcționarea formelor asociative în agricultură. Prin asociere în activitățile de afaceri agricole, fermierii mici își vor consolida puterea de negociere, vor putea cumpăra împreună echipamente agricole, tehnologii și inputuri la prețuri convenabile, vor avea acces mai ușor la credite, vor introduce inovații și idei noi de management.
Aceste idei au mai fost vehiculate, însă țăranii români (micii fermieri) refuză să se asocieze. Constituția României le dă dreptul să-și lucreze terenul agricol, să crească animale și să-și vândă produsele vegetale și zootehnice în mod liber, în piețele și târgurile de animale. Statul are o politică tot mai restrictivă pentru țărani și încearcă în fel și chip să-i oblige să se asocieze în cooperative agricole, ceea ce este contra ideii democratice de libertate individuală. PNDR susține cooperativa (grupul) și critică țăranul (individul)! Românii au mai auzit de aceste idei colectiviste și le resping!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.