Când am fost în China, am adus, de la atâtea mii de kilometri, două perne, umplute cu mătase naturală. Le spăl și le folosesc și sunt la fel de prietenoase. Periplul, de la povestea frunzei de dud și a viermelui de mătase până la minunățiile ce se pot face din ea, este de-a dreptul incitant. Începând cu filatura și terminând cu superbele covoare din mătase naturală, traversăm milenii de ani care vorbesc despre mătase și drumul ei din Orientul Îndepărtat spre Europa.
Se spune că mătasea a fost descoperită de o prințesă. Ea stătea sub un dud, când i-a căzut un cocon în ceașca de ceai. De la căldura acestuia, coconul s-a desfăcut încet în firul de mătase. Această țesătură a fost de-a lungul istoriei apreciată și iubită în special de nobilime, împărați și regi. Astăzi când ne gândim la un articol din mătase naturală, vorbim despre eleganță și rafinament.
Cândva, România a fost pe locul 6 în lume la producția de mătase. Mătasea are cea mai mare rezistență la rupere dintre fibrele naturale; are super proprietăți când vine vorba de ținut cald sau ținut răcoare. Este un material foarte potrivit atât pentru iarnă, cât și pentru vară. Mătasea poate prelua umiditate până la maximum 40% din greutatea sa, fără să simți că este udă; nu se șifonează ușor; poate fi colorată în cele mai frumoase și intense culori. Este foarte bună pentru persoanele cu diverse alergii.
Cât de tulburătoare au fost fascinațiile mătăsii vedem de-a lungul timpului. De acum 2000 de ani ea a plecat în pribegie către zările lumii, ajungând la mii de kilometri distanță. Și peste tot unde a ajuns a avut efect asupra oamenilor. Drumul mătăsii fiind elocvent în acest sens.