Senatoarea Severica Covaciu, aleasă de maramureşeni pentru mandatul 2016-2020, a iniţiat unele modificări în Legea vînătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, scopul ei fiind să-i ajute pe fermierii nemulţumiţi de pagubele făcute de animalele sălbatice (mistreţi) în culturile agricole. Ea şi familia sa cultivă terenuri agricole, în Ulmeni, deci cunoaşte bine problema aceasta. Dar, spre nemulţumirea iniţiatoarei, s-a trezit că iniţiativa sa legislativă a fost deturnată şi amendată în interesul vînătorilor.
Într-o informare publică, Severica Covaciu arată cum a fost posibil acest lucru: ”Am inițiat această lege pentru a simplifica și debirocratiza procedurile de despăgubire în cazul prejudiciilor produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, precum și aprobarea folosirii pe timp de noapte a mijloacelor de vizualizare moderne pentru vînarea speciilor mistreț, șacal și vulpe, în cazuri de forță majoră (focare de pestă porcină, rabie). Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a eliminat toate dispozițiile introduse de mine în calitate de inițiator. Mai mult, a operat modificări ce se îndepărtează de la obiectul avut în vedere de mine ca inițiator al legii, modificînd durata stagiului pentru dobîndirea permisului permanent de vînătoare și introducînd un nou mijloc de practicare a vînătorii, și anume cu păsări de pradă, aspect ce constituie infracțiune conform articolului 42 din aceeași lege a vînătorii. Așadar am devenit, peste noapte, fără voia mea, din susținător al fermierilor, susținător al vînătorilor! Este urît de tot ce au făcut deputații din comisia de agricultură și mediu, fiind toți de acord să elimine toate propunerile mele privind despăgubirea și să adopte cu unanimitate de voturi facilități pentru vînători! Procesul verbal al comisiilor raportoare este public pe site-ul Camerei”.
Ca urmare, rămînem cu aceleași proceduri greoaie de despăgubire, agricultori puși pe drumuri fără rost, demersuri inutile de cele mai multe ori, așteptări zadarnice, descurajarea şi renunţarea fermierilor să mai cultive pămîntul, spune Severica Covaciu, senator de Maramureș. Ea cere ca Legea pentru modificarea și completarea Legii vînătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 să fie declarată neconstituţională.
• Recent (în noaptea de 17/18 septembrie 2020), la Sarasău, lupii au atacat o stînă de ovine şi au sfîșiat 40 de capete. Legea vînătorii nu-i protejează pe fermieri, aşa că aceştia rămîn cu paguba! „Ne confruntăm cu tot mai multe atacuri ale haitelor de lupi”, a spus Ioan Covaci, primarul comunei Sarasău. Lupii parcurg 60 km pe zi, deci haita atacă atît în România, cît şi peste graniţă, în Ucraina. Caută stînele unde cîinii de pază sînt mai puţini şi mai slabi. Este nevoie de cîini mari, ciobăneşti.