Escaladarea conflictului dintre Guvern și angajații din Sănătate

0
58

În urma acțiunilor revendicative ale Federației SANITAS, acțiuni ce au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie și au continuat cu pichetarea Guvernului României, în fiecare zi de marți a lunii noiembrie, Guvernul a înțeles că este nevoie de o formă de recompensare a eforturilor profesioniștilor din sănătate.
Astfel, pentru ședința din 12 noiembrie, a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătății, Guvernul a redactat două acte normative:
• proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2
• proiectul de HG de modificare a Regulamentului de sporuri, pe care le-au transmis cu câteva ore înainte de ședință, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social – sunt de părere reprezentanții Federației SANITAS.
Analizând cele două proiecte de acte normative s-a constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate și nu de a le crește, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%.
Acest lucru ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.
De asemenea, au constatat că puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creșterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenți medicali, fiind omis un număr mare de specialiști care lucrează în UPU, ATI și alte secții din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității).
În același timp, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% și pentru perioada stării de alertă. Însă, dorește să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice. Acest lucru ar însemna că salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor, iar aplicarea acestei prevederi se va face doar începând cu 1 decembrie 2020. Prin urmare, Federația SANITAS consideră că o escaladare a conflictului deja existent între salariații din Sănătate, greu încercați în această perioadă și decidenți, este inevitabil.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.