Preţul laptelui crud, de vacă, este de 1 leu/ litru, dar după procesare ajunge la 6-7 lei pentru un litru de produs (lapte degresat, iaurt, sana, chefir).
Fermierii au de pierdut, deşi ei suportă greutatea acestei industrii alimentare a produselor lactate. Din această cauză, în următorii doi ani de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună PAC, 2021 şi 2022, statul român va susţine substanţial fermierii care vor să investească în mici unităţi de procesare a laptelui. Ca să nu mai fie nevoiți să accepte un preț de mizerie pentru laptele crud (materie primă). Suma alocată de Ministerul Agriculturii pentru cei doi ani de tranziţie va fi de 2,15 miliarde euro, bani folosiţi după regulile de până acum. Vor fi sesiuni consistente pentru investiţii în depozite şi în unităţi de procesare a produselor agricole. De exemplu, producătorii de mere dintr-o zonă ar putea să se unească şi să construiască împreună un depozit de fructe modern, cu atmosferă controlată (bogată în azot). Vor fi susţinute nu doar formele asociative (nu sunt agreate de români), ci şi fermele de familie. Sprijinul nerambursabil ar putea creşte de la 50 la 70%, mai ales în zona montană.
Programul Naţional Strategic 2021-2027 se va concentra pe susţinerea investiţiilor în depozitare-procesare de produse agricole, ferme de familie şi forme asociative.