Veteran de război sărbătorit la 100 de ani

0
200

Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920, în comuna Izvoarele din județul Olt, fiind al doilea din cei cinci frați. Bunicii săi erau preoți și a primit o bună educație în familie. La 18 ani, s-a înscris ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu, a fost trimis la Școala de Subofițeri din Făgăraș. În 22 iunie 1941, la ordinul generalului Ion Antonescu, a trecut râul Prut, cu regimentul său. A luptat la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca, Chișinău, Tighina. A trecut şi râul Nistru și la Vigoda a fost rănit. După refacere, a participat în bătăliile de la Odesa, Doneț şi Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea sa a fost oprită de tancurile sovietice. A început retragerea și a ajuns la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană. A fost rănit din nou și internat în spitalul din Bârlad, apoi la Vaslui și Slatina.
Ieşirea României din Alianța Axei, în 23 august 1944, l-a găsit refăcut şi a reînceput lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români au traversat râul Mureș cu bărci de cauciuc și s-au angajat în luptele de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost rănit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, s-a vindecat din nou și a continuat războiul în cadrul Batalionului 10 Vânători de Munte, în luptele din Cehoslovacia, la Bonovice, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, l-a găsit la granița Germaniei, în localitatea Fofindorf. Pentru faptele sale de vitejie, a fost decorat de mai multe ori.
După un marş de 3 luni, a sosit în Vișeu de Sus pe 12 august 1945, Batalionului 10 Vânători de Munte făcându-i-se o primire entuziastă în centrul comunei, în faţa a 5.000 de oameni. În 1947, Marin Stănescu a fost încadrat comandant de pluton la trupele de grăniceri din Vărșani-Arad, apoi a fost șef de cancelarie la Sânnicolau Mare. În 1950, a trecut în rezervă cu gradul de căpitan şi după aceea a mai lucrat în minerit, cooperație şi la Primăria oraşului Vișeu de Sus.
Joi, 29 octombrie 2020, la împlinirea vârstei de 100 de ani, colonelul în retragere Marin Stănescu a fost aniversat de familie, la eveniment fiind prezenţi primarul oreşului Vişeu de Sus, Vasile Coman, şi cpt. Ovidiu Pasenciuc de la UM 01824/E Vișeu de Sus. Ministrul Apărării Naționale, gen. Nicolae Ciucă, i-a trimis sărbătoritului o scrisoare de felicitare.
Marin Stănescu le-a mulțumit tuturora. Întrebat despre secretul „tinereţii” sale, a răspuns că face zilnic plimbări, indiferent de vreme, şi duce o viață cumpătată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.