Micii dănțăuși de la Palatul Copiilor din Baia Mare au revenit în sala de cursuri. Chiar dacă pregătirea se desfășoară într-un mod aparte, copiii sunt dornici să deprindă pașii de dans împreună cu profesor coregraf Maria Seraz. De altfel, numărul doritorilor înscriși la acest curs este unul ridicat. Peste 100 de copii frecventează cercul de dans popular. Recent au fost făcute și noi dotări. Copiii sunt pregătiți de un profesor merituos, pentru că anul școlar trecut, Maria Seraz a obținut gradația de merit.
R: Cum a fost debutul noului an școlar?
M.S.: După o pauză destul de lungă, am revenit în sala de dans, fapt mult așteptat de copii. Activitatea la cerc se desfășoară în bună regulă respectând toate cerințele. Instituția este pregătită pentru a primi în siguranță copiii. Conducerea a pus la dispoziție măști pentru profesori, dezinfectant în toate sălile de cerc etc. Prezența la cerc pot să afirm că este 99,9%, solicitările sunt foarte mari. Din păcate nu pot să onorez toate solicitările în acest an școlar. Se eliberează locuri puține de către cei care sunt în anii terminali la liceu. Doar așa pot să mai strecor câte un copil.
R: Au fost făcute și achizițiile necesare pentru desfășurarea în bune condiții a cursurilor?
M.S.: Din fericire, au fost achiziționate laptopuri pentru profesori. Dacă tot am ajuns să vorbim despre dotări, prin intermediul dumneavoastră adresez mulțumiri conducerii palatului, dir. prof. dr. Ion Iuga și sponsorilor care au adus multă bucurie, atât în sufletul părinților dar mai ales al copiilor care frecventează cercul de dans popular din cadrul palatului, prin achiziționarea cizmelor și pantofilor pentru dans. Copiii sunt nerăbdători să la încalțe pentru a dansa la repetiții, dar mai ales în spectacole. Tot ceea ce am realizat a fost și este cu ajutorul părinților, copiilor, a sponsorilor, evident a conducerii și instituțiilor care ne conduc. Îmi place să spun că suntem o echipă, o familie extinsă mai precis. Adresez mulțumiri tuturor.
R: Aveți în plan participări la acțiuni culturale pentru următoarea perioadă?
M.S.: Anul școlar 2010-2021 începe cu participarea la Târgul De Sfântul Dumitru, în perioada 24-25 octombrie 2020, în parteneriat cu Muzeul Satului Baia Mare, acțiune mult așteptată de copii și părinți. Sperăm să nu se impună restricții. De asemenea, nădăjduim că vom putea participa, și la toate acțiunile ce vor urma, dar asta depinde doar de evoluția epidemiologică care ne afectează. Dorim multă sănătate tuturor, libertate, acordăm sprijin și să intrăm într-o normalitate atât cât se poate.
R: Cum percepeți anul școlar trecut, având în vedere că a fost unul atipic?
M.S.: Din păcate criza din sănătate ne-a pus multe obstacole în desfășurarea activităților, dar nu ne-am speriat, am fost optimiști. Ne-am adaptat și am respectat toate restricțiile impuse. Cu toate astea am făcut cursuri online, am participat chiar și la Festivalul Internațional Folklore Prohova Online, unde am obținut două premii I, (iunie 2020). Până la debutul pandemiei, am fost prezenți la o mulțime de evenimente împreună cu iubiții mei dănțăuși din cadrul cercului de dans popular, membrii ai Ansamblului Folcloric “Hori și Joc” , ansamblul pe care l-am fondat în 2012 și care se bucură atât de un palmares impresionant cât și de o arhivă foto – video foarte bogată ,(datorită părinților implicați). Aș aminti participarea la Sărbătoarea Castanelor, Târgul de Sfântul Dumitru, ziua de 1 Decembrie am sărbătorit-o la Alba Iulia, am umblat la colindat, la șezătoare la Muzeul Satului. De asemenea, am participat la Festivalul Concurs Național ,,Icoana sufletului de copil”, Ed. a XIV-a, Sebeș Alba, (noiembrie 2019) unde am obținut Premiul I. Anul școlar trecut a fost unul prosper și pentru mine. Sunt în plină ascensiune profesională, am promovat examenul de gradul II didactic sesiunea 2019 la Academia de Arte G. Enescu Iași, am absolvit cursuri de specialitate în 2019, după multă trudă meritele mi-au fost răsplătite prin obținerea gradației de merit sesiunea 2020. După cum știți, cadrele didactice tot timpul au nevoie de perfecționare, așa că studiul este neîntrerupt.