Ce știm noi, alegătorii, ce vom vota la alegerile parlamentare? În mintea noastră democratică, cât ne-am lustruit-o prin vreme, a rămas îndemnul electoral că votul este totul. El rezolvă cadrul democratic, iar poporul care nu merge la urne poartă răspunderea pentru stagnarea țării. De astea auzim în fiecare seară. Un parlamentar liberal dă vina pe poporul român că nu merge la vot. Mi se pare o crudă învinuire. Dar nu se întreabă de ce? Dar asta nu este o noutate. În aceste zile constat o mare aglomerație spre listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Spectacol la vedere. Cei amenințați cu detronarea strigă, cei care au locul asigurat pe liste sunt cuminți.
Dar cine face listele? După ce criterii? Astea le știu doar ei, conducătorii, care de fiecare dată se acoperă cu o decizie restrâns colectivă. Listele sunt făcute de persoanele aflate la puterea partidelor după criterii care dau în clocot. Neștiute de noi, cei care suntem chemați la vot. Ori moralizați că nu suntem la urne. După trei decenii de democrație nouă, ne-am maturizat și noi, alegătorii. Ne mai punem întrebări despre aleșii din Casa Țării. Ce au făcut ei pentru noi? Îmi trece prin minte o idee. Cei care au stat în Parlament patru ani, și mai vor un mandat, să ne spună și nouă, în scris, cu ce ne-au fost de folos? Nu fac parte dintre cei care le reproșez aleșilor că au fost aleși. Ci mă întreb cât de folositori ne-au fost?
Cine are curajul să ne privească în ochi? Sinceritatea lor ar face să sporească încrederea cetățeanului în clasa politică. Se mai flutură o idee generală. Parlamentul este oglinda societății. Până la un punct putem crede asta, dar a cărei societăți? Dacă ne uităm la febra listelor parlamentare, vedem cum se prăbușesc destine politice sub ochii noștri. Nu voi aminti numele celor vizați, că nu este treaba mea, dar constat că la PSD se renunță la câțiva vajnici legiuitori. Care au provocat aprige discuții politice. Noua cârmuire ne dă de înțeles că dorește să se despartă de trecut. De trecutul apropiat, cu nume și prenume.
Încercările de până acum, o probă fiind și alegerile locale, nu au dat rezultate spectaculoase. Se mizează cu alte personaje la parlamentare. Liberalii par mai așezați în privința febrei listelor. Poate își consumă emoțiile cu mai multă discreție. Până la ora aceasta. Spectacolul este dat de lupii tineri, de useriști, care își spală nemulțumirile în public. Constat și animozități în mica alianță, USR și PLUS. Șefii au ambiția de a controla toate numirile și împărțirea avantajelor. Doi bătăioși parlamentari de la Cluj se regăsesc pe locuri neeligibile.
Oameni noi, cu apucături vechi. E nevoie de un partid novator. Dar ce doctrină politică are? Este întrebarea multor cetățeni. Pe noi, deci și pe mine, mă interesează să ajungă în noul Parlament oameni competenți, deștepți, specialiști capabili să ne facă legi bune pentru țară. Pentru trebile ei dinlăuntru, dar și dinafară. Lumea este în alertă. Europa a căzut pe gânduri. Un curent secesionist începe să se exprime. România este înconjurată de un brâu de etnici români care trăiesc ca minoritari în țările vecine. Ignorați de clasa politică. Da, avem nevoie de un Parlament deștept, curajos și diplomatic. Partidele mai au timp să propună, că așa este obiceiul, candidați de folos țării. Că vin vremuri dificile! Unele au ajuns. Și ce semănați voi, culegem noi.
Ce dreptate a avut fostul premier britanic, Churchill!