Doar 12 producători de alimente din județul Maramureș au răspuns deocamdată la invitația să se înscrie în Asociația „Bun de Maramureș”, înființată la inițiativa Consiliului Județean (CJ) Maramureș.
Luni, la ședința de prezentare de la Muzeul Satului din Baia Mare, lucrurile au fost prezentate clar: CJ Maramureș deține licența „Bun de Maramureș” și o poate încredința producătorilor de alimente din județ care dovedesc că fac produse de calitate. Cei care obțin dreptul de a pune pe eticheta lor sigla „Bun de Maramureș” vor avea un avantaj comercial.
Dar lucrurile nu sunt foarte clare. CJ Maramureș se implică într-un domeniu comercial, fără să aibă fonduri. Totuși, cei 12 producători prezenți au aderat la idee și s-au înscris în asociație. Constituția precizează că instituțiile de stat au obligația să asigure piețe de desfacere pentru producători, nu mai mult.
Această dificultate de a atrage producătorii de alimente s-a văzut ieri, puțini fiind interesați de sigla Bun de Maramureș. De vreme ce pe etichetă scrie adresa producătorului (exemplu: Cernești, Maramureș), de ce ar mai fi nevoie de o precizare în plus, că telemeaua Cerneșteana este „Bun de Maramureș”…
La întrebare au răspuns Vlad Pascu și Radu Big de la Asociația „Bun de Maramureș” și Doru Dăncuș, Mihaela Lițe și Margareta Căpîlnean de la Consiliul Județean Maramureș, care au promis că producătorii de alimente membri ai asociației vor fi invitați la tîrgurile organizate de CJ. Deocamdată, pregătesc site-ul publicitar „Bun de Maramureș”, ceea ce nu-i de ici-colea…
Luni, la ședința convocată de asociația Bun de Maramureș, au fost prezenți producători de: sucuri și gemuri (Eugen Libotean din Baia Mare), carne și produse din carne de porc Mangalița și Bazna (Ioan Tătăran, firma Toto Lăpușel), lavandă și siropuri (Florin Pintilie din Baia Mare), gemuri (Cristina Bujor, firma Natural Invest Șomcuta), magazinul Bunătăți din Ardeal (George Dale și Florica Ghiurco de la firma Comexmar), conserve de legume și fructe (Sorin Buda din Șomcuta Mare), produse din carne după rețete vechi (Iuliu Retky din Baia Mare, firma A-Dor), răstăuțe maramureșene (Corneliu Vălean din Baia Mare), ulei de floarea-soarelui presat la rece în Șomcuta (Nicoleta Mureșan), miere (Ioan Hotea din Șomcuta), miere și lavandă (Eleonora Pagarini din Groși – Baia Mare), produse din carne (Ovidiu Opriș, Carmangeria Dalia din Baia Mare).
Firmele din industria alimentară și a băuturilor alcoolice din Maramureș (codurile CAEN 100-109 și 110) sunt invitate să se înscrie în asociația Bun de Maramureș, pentru ca pe eticheta lor să poată pune și bulina cu înscrisul „Bun de Maramureș”. Serviciile nu costă nimic, deocamdată. E-mail: bundemaramures@gmail.com.