Pentru maramureșenii care au muncit în altă țară

0
158

Maramureșenii care muncesc sau au muncit cu forme legale în afara României într-un stat membru al Uniunii Europene și care sunt interesați să își depună dosarul de pensie comunitară sunt sfătuiți să își depună cererea pentru pensia comunitară în localitatea de domiciliu sau de reședință a solicitantului, fie că este în România sau într-un stat al Uniunii Europene.
„Documentele depuse împreună cu cererea dvs. pentru o pensie comunitară vor fi trimise către instituția omoloagă din țara unde ați lucrat, de către instituția din România, pentru a se deschide dreptul la pensie comunitară. Schimbul de informații între state privind vechimea în muncă se face prin intermediul formularului E205. Instituțiile comunică între ele acest formular”, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru pe Facebook. Ministrul Muncii le-a recomandat lucrătorilor români ca în momentul deschiderii dosarului de pensie comunitară să se asigure că dețin toate actele necesare, în special cele cu privire la limita de vârstă.
Oficialul le-a mai transmis lucrătorilor români interesați de deschiderea dosarului de pensie comunitară să verifice, după o perioadă după depunerea dosarului, dacă instituția din respectiva țară a trimis documentele către instituția omoloagă din România, deoarece s-au înregistrat întârzieri în soluționarea dosarelor. Ministrul Muncii le-a amintit lucrătorilor români că Spania sau Italia acordă pensii comunitare lucrătorilor numai după depășirea pragului de 20 de ani de muncă contributivă – cumulați în orice țară a UE.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.