Cu pandemia asta, începem să realizăm că oamenii se îmbolnăvesc nu doar de bolile pe care le știm din buletinele medicale, ci și de bolile secolului vitezei. Acordăm tot mai puțin timp propriei persoane, nu mai avem răbdare, sporește neîncrederea în tot ce e în jur și, din păcate, apare și neputința de adaptare și rezistența la stres… Ca să enumăr doar câteva dintre „bolile” omului modern.
Acestora li se adaugă bolile adevărate. Care există și care nu ne ocolesc. Dacă ne luăm după statistici, România începe să se sufoce din punct de vedere sanitar, bolile se înmulțesc și la fel și nemulțumirile. De ambele părți: pacienții, pe de o parte, și medicii, pe de alta. Toamnă, iarnă, primăvară sau vară, soare, ploaie sau vânt, oamenii se îmbolnăvesc. Și drumul lor duce spre cabinetul medicului de familie, în ambulatorii sau în spitale.
Iar dacă vorbim de omul modern, la orizont e prezent și Sindromul burnout. Asociat în trecut anumitor categorii profesionale, printre care medici sau asistenți sociali. Acum se observă că acesta poate afecta orice persoană expusă la un stres de lungă durată, cumulat cu insatisfacție profesională. Estimările la nivel global arată că jumătate dintre adulți se simt copleșiți de volumul mare de sarcini de la locul de muncă.
Lecții de învățat? Gestionarea mai bună a timpului de lucru, a timpului acordat altor activități, evaluarea opțiunilor, schimbarea atitudinii față de locul în care muncești. O altă perspectivă a atitudinii față de propria persoană!