România a fost una din țările care au înțeles repede că din capcana “războiului de poziție”, nu se poate scăpa decât implementând noul mijloc de luptă, tancul, “aruncat” prin surprindere de englezi, în luptă, împotriva germanilor în Primul Război Mondial, în anul 1916.
Dezvoltarea noii arme a fost fulminantă, ca urmare a efectului acesteia. La noi, primul embrion a fost BATALIONUL CARELOR DE LUPTĂ, înființat la 1 august 1919, în garnizoana Mihai Bravu, sub comanda col. Pandele Predescu.
După întoarcerea armelor, la 23 august 1944, sovieticii au hotărât desființarea Diviziei 1 Blindată, (devenita ”România Mare” după Stalingrad) și pregătirea pentru operațiile din vest a Regimentului 2 Care de Luptă, care a luptat neîntrerupt din aprilie 1945 până în 12 mai (din cauza refuzului de a se preda a unor unități germane după semnarea capitulării), pentru eliberarea Slovaciei, Austriei și Cehiei.
Tancurile românești și-au adus un aport deosebit în luptele purtate, fiind scoase în evidență, decorate și citate cu ordine românești, germane, sovietice, cehoslovace.
În anul 1961, la 1 iunie se înființează la Târgu Mureș, Divizia 6 Tancuri “HCC”, care se încadrează rapid în structurile operative ale Tratatului de la Varşovia.
Se înființează noi mari unități (una de tancuri, 3 mecanizate și alte mari unități) pentru închiderea Porţii Someșului și altor direcții deficitare (apărare circulară și eficientă).
În Baia Mare au fost înființate două unități de tancuri (Regimentul 230 Tancuri la 01.10.1968 iar în 1990 și Regimentul 277 Tancuri) și din păcate desființate la 30.06.2003. Generații întregi de tineri maramureşeni, și nu numai, s-au pregătit temeinic sub îndrumarea unor corpuri de elită de ofițeri, maiștri militari și subofițeri.
După evenimentele din1989 s-a dovedit că sunt multe lucruri de rezolvat în societatea românească, care nu este chiar atât de solidară și omogenă. S-a restructurat armata, organizându-se, pe mari unități operative (armata), operativ-tactice (corpuri de armată), tactice (divizii, brigăzi) și unități (regimente, batalioane).
Arma tancurilor este grea și costisitoare, dar este cea care poate interveni rapid și mai ales decisiv. Poate ar trebui să regândim problema tancurilor, uitându-ne ce fac alții: Rusia, China, SUA, Anglia, Franţa, Israelul, India, Polonia și alții. Lumea nu stă pe loc!
LA MULȚI ANI, TANCHIȘTI ROMÂNI!
“SI VIS PACEM, PARA BELLUM”
Colonel (rtr) Ionel CORCODEL, președintele Filialei Maramureș a ANCMRR “Alexandru Ioan Cuza”