Ziua Poliției de Frontieră Române (24 iulie) reprezintă de fiecare dată un prilej pentru a fi recompensate acțiunile desfășurate de proprii lucrători, în îndeplinirea atribuțiilor specifice la granița României.
Astfel, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în prezența lui Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a chestorului principal de poliție Liviu Bute, a conducerii Poliției de Frontieră Române, șefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanților instituțiilor cu care Poliția de Frontieră colaborează și a personalului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au avut loc festivități prilejuite de sărbătorirea a 156 ani de existență instituțională. În acest an, evenimentul s-a derulat într-un context special, având în vedere măsurile dispuse la nivel instituțional pentru prevenirea răspândirii Covid-19, însă cu același sentiment de mândrie și respect pentru profesia de polițist de frontieră și pentru efortul depus la modernizarea acestei instituții de către înaintașii noștri. Cu această ocazie, chestorul principal de poliție Liviu Bute a felicitat polițiștii de frontieră pentru această zi deosebită, apreciind sprijinul acordat și eforturile depuse de aceștia din punct de vedere profesional, astfel încât, prin rezultatele obținute, Poliția de Frontieră să poată fi definită ca o instituție modernă, aliniată la standardele europene.
Chestor principal de poliție, Liviu Bute, a declarat: „Fără nicio rezervă afirm că Poliția de Frontieră Română poate fi considerată un reper instituțional în arhitectura organizațională a statului. A dovedit asta în repetate rânduri, în funcție de tipul provocărilor pe care le-a avut de gestionat. Și nu au fost puține!
Dar toate aceste rezultate pot fi atribuite instituției doar în mod indirect. Ele sunt, în realitate, meritul oamenilor care au purtat uniforma Poliției de Frontieră în toți acești 156 de ani”. În acest an, un număr de 140 de polițiști de frontieră, ofițeri și agenți care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, au fost evidențiați și recompensați prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât și în urma participării la operațiunile comune organizate de Agenția Frontex. Totodată, a fost acordată distincția „Polițistul de frontieră al anului 2020”.