Până la finele lunii septembrie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Maramureș (DGASPC) are obligația de a definitiva situațiile “în care de ani şi ani nu li s-a deschis procedura de adopţie a unor copii”. Dispoziția a fost trasată de conducerea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA). În plus, conducerea instituției a solicitat ca în termen de 30 de zile, managerii DGASPC-urilor să modifice fundamental felul în care înţeleg să prezinte copiii în profilul public numit „greu adoptabili”.
Responsabilii ANDPCA au mai subliniat că printre priorităţile majore este deblocarea sistemului naţional de adopţie. Datele oficiale arată că au loc anual doar circa 1.200 de adopţii şi sunt depuse în jur de 2.500 de cereri de adopţie.
Sprijin pentru tinerii ce ies din sistemul instituționalizat
Pe de altă parte, ANDPCA a elaborat şi un pachet de măsuri pentru modificarea Legii 272/2004 privind drepturile copilului, astfel încât să fie introdusă posibilitatea monitorizării situaţiei tinerilor după ce aceştia părăsesc sistemul de protecţie socială, dacă aceştia doresc. În ultimul an în care tinerii urmează să părăsească sistemul, DGASPC ar trebui să aibă obligaţia de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare. Alte propuneri vizează creşterea valorii indemnizaţiei care se acordă la ieşirea din sistemul de protecţie socială la nivelul a trei salarii minime brute pe ţară, faţă de un salariu minim brut, cât este în prezent, şi, totodată, la împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii să poată opta pentru a rămâne în sistemul de protecţie socială sau pentru primirea unei indemnizaţii brute în valoare de 2.400 lei. Vor putea beneficia de aceşti bani până la vârsta de 26 de ani, dacă fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.