Psihologia comportamentală

0
149

Psihologia comportamentală încearcă să explice de ce oamenii acționează haotic, într-un mod autodistructiv, sunt iraționali și incapabili să evalueze riscurile, manipulabili, dovada elocventă fiind situația economică și socială actuală.
Omul a creat cele mai sofisticate computere, a împins tehnologia inimaginabil, dar el nu este computer. Spre deosebire de computer, care execută cu exactitate comenzile, omul a deprins capacitatea de a se minți și de a crede în minciunile lui și ale altora. A devenit irațional într-un mod predictibil, are dificultăți în a lua decizii raționale atunci când se confruntă cu situații precum pandemia, care l-a dat peste cap. Covid 19 arată că cetățeanul secolului XXI are o capacitate redusă de adaptare la diferitele moduri de viață impuse. Vedem cum comunități întregi se răscoală împotriva măsurilor de izolare și distanțare socială.
Încă din 1988, economiști precum Sheffrin sau Thaller arătau că oamenii nu sunt interesați de bunăstarea lor pe termen lung, ci sunt mai degrabă obsedați de recompensa imediată. Acum ies la iveală eșecurile compromisurilor de ani și ani, a experiențelor, de multe ori, falsificate. Masele surprinse de izolare sunt prea numeroase, iar frustrarea socială și economică se întrevede a fi fermentul șocului postpandemic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.