România – stare de alertă maximă pentru 30 de zile

0
74

De luni, 18 mai, s-a instituit starea de alertă pe întreg teritoriul țării pe o durată de 30 de zile, conform hotărârii de guvern adoptate.

Parlamentul se va pronunţa în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
• În această perioadă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.
• Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării sau izolării.
• Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte.
• Se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane, cu anumite excepții.
• Consumul de alimente va fi interzis, în continuare, în spațiile localurilor publice, inclusiv la terasele acestora.
• Mall-urile mari rămân închise, dar este permis comerțul în centrele comerciale mici, de sub 15.000 metri pătrați.
Aleşii au stabilit că atunci când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviințării Parlamentului.
În lege este prevăzut că „Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, însă cum o hotărâre de Guvern nu este un act normativ cu putere de lege, Parlamentul nu va putea decât lua act de decizia Executivului, neputând interveni asupra acesteia.

Premierul Ludovic Orban:
„Continuăm starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar trecem la ”stare de alertă maximă” pentru că legea ne oferă toate pârghiile pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea oamenilor. În hotărârea de declarare a stării de alertă sunt preluate amenzile din legea-cadru, prevăzute pentru nerespectarea măsurilor dispuse în starea de alertă și care sunt cuprinse între 500 și 15.000 lei. Parlamentul a stabilit în proiect o serie de contravenții, care merg de la neluarea unor măsuri necesare de către șefii instituțiilor publice până la nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, nerespectarea măsurilor de izolare la domiciliu, nerespectarea interdic­țiilor de a organiza și participa la mitinguri, demonstrații, procesi­uni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, știinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise. Amenzile sunt cuprinse între 500 și 15.000 lei, dar pragurile superioare sunt prevăzute pentru instituții publice, persoane juridice și alte entități care organizează evenimente supuse interdicțiilor. Pentru persoanele fizice, nerespectarea măsurilor individuale de protecție, de pildă, conduce la o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei, în timp ce nerespectarea interdicțiilor de circulație va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.