Proiectul de restaurare a casei memoriale „George Pop de Băsești” a ajuns la final. Cu toate că au existat anumite întârzieri, din cauza unor situații neprevăzute, apărute anul trecut, dar și în ultimele luni, cu pandemia mondială, muzeul este pregătit a fi redat turiștilor cât de curând.
După efectuarea a mici finisaje, casa mai trebuie doar mobilată cu exponatele originale, lucru de care se va ocupa primăria în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: ”Lucrările la casa memorială George Pop de Băsești sunt finalizate în proporție de 98%. Asta doar din cauză că s-a lucrat în ultima perioadă mai puțin, cu această pandemie, că altfel erau gata toate. Practic au mai rămas de făcut doar ceva finisaje, de montat candelabre, perdele și cam atât. Lucrările sunt de o calitate foarte bună, cum trebuie să fie. Am avut noroc cu această firmă care le-a executat, că sunt foarte serioși. Mai trebuie să aducem exponatele, mobila, dar asta trebuie stabilit împreună cu Muzeul județean, numai să treacă puțin starea actuală, de distanțare socială și să vină cea de relaxare a măsurilor restrictive. În prezent, muncitorii nu pot lucra mai mult de doi, trei în același timp. Așa au lucrat în ultimul timp și la casă, să nu fie probleme. Cel mai probabil, din vară, casa muzeu va putea primi iar turiști, dacă situația o va permite”, a precizat Ioan Călăuz, primarul din Băsești.
Casa lui George Pop de Băsești a fost construită între anii 1885-1890, constituind, timp de trei decenii, un punct de referință și de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu și Teodor Mihali. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin.
Naționalizată în anul 1948, casa a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. Proiectul de restaurare, de peste 500.000 euro, a fost finanțat de Guvernul României.