Trăim un timp al emoției îngrijorate din pricina nevăzutului virus, care, cu o viteză uluitoare, a provocat o literatură greu de lecturat. Lumea, cu adevărat pusă pe gânduri și întrebări, caută un reazim, chiar salvatori. Cum este așezată orânduiala, privirea se îndreaptă în sus. La cei aleși. Care, în aceste zile, au provocat un episod nupțialo-politic de toată pomina: mireasa a fugit din fața altarului! Pe înțelesul tuturor, amintesc întâmplarea, care a fost apreciată de analiști ca fiind cea mai mare gafă politică din Ultimii ani. S-a întâmplat joi, 12 martie, când premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul la Cotroceni, cu zece minute înainte de ședința Parlamentului, în care trebuia să se desfășoare votul de învestitură. Anunțul a căzut ca o bombă, mișcarea fiind surprinzătoare, având în vedere că toate grupările parlamentare s-au hotărât să voteze Guvernul.
S-a depășit orice așteptare. Premierul desemnat s-a retras înaintea exprimării votului de învestitură. De ce s-a retras? Curg supozițiile. Era speranța în coordonarea crizei. Alte voci spuneau că totul s-a făcut pentru salvarea lui Ludovic Orban. Cine este Ludovic Orban, în raport cu țara? mai strigau indignații. S-au făcut audieri degeaba! Președintele țării este o persoană greu de urmărit. Românii au dreptul la explicații. Se zice că Orban al nostru nu l-a lăsat pe Cîțu să fie premier. L-au desemnat să cadă, crezând că nu va atrage voturile Parlamentului. Când PSD a anunțat că-l susțin pe Cîțu, a început agitația liberală. Repede s-a invocat ideea că în vreme de criză prim-ministrul trebuie să fie președintele partidului.
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, spune despre manevra lui Cîțu ca fiind „o joacă stupidă, fără legătură cu Constituția sau cu politica. ”Trista parodie a alegerilor anticipate pare să se apropie de sfârșit. Forfota anticipatelor a fost cam degeaba. Mă mir de lipsa de intuiție politică a liberalilor, când se joacă cu urzeala tronului de la Palatul Victoria. Comentatorii constată că PSD a început să se regenereze, în ultima vreme, pe baza prestației haotice a guvernului interimar al lui Orban. Ascultați ce spune un fruntaș liberal despre dezertarea lui Cîțu: „Nu te joci cu țara când la graniță sunt sute de români care vor să se repatrieze. Nu te joci cu țara, când are nevoie de un guvern stabil. Nu te joci cu țara decât dacă ești inconștient și nu înțelegi istoria acestei țări și nu-ți pasă de România, nu-i pasă deloc de români și pur și simplu îți bați joc de ei, faci ceva pe destinul unor oameni.”
Nemiloasă și îndreptățită apreciere din partea acestui lider liberal despre gafa prezidențialo-liberală. Cacialmaua despre care s-au scris sute de articole era pusă în ecuație cu interesul național vânturat de minți ipocrite. Presiunea pandemiei a urgentat urzeala tronului, acea acțiune cu intrigi pusă la cale în taină. L-au refistolat tot pe Ludovic Orban, iar președintele l-a desemnat din nou. Guvernul condus de el a fost votat sâmbătă seara. Cu sprijinul PSD. Audierea miniștrilor s-a făcut prin dialog online. A fost doar o singură comisie formată din parlamentari de la toate partidele. Aleșii neamului purtau măști și mănuși. Fără îndoială, aveam nevoie urgent de un guvern cu drepturi depline Tot sâmbătă seara a avut loc ceremonia de depunere a jurământului, a guvernului Orban 3, în fața președintelui țării, la Cotroceni. O ceremonie inedită din cauza coronavirusului.
Apoi, Președintele României a ieșit în fața țării și a spus că va decreta starea de urgență, începând de luni. Vor fi norme și restricții. Iar românii trebuie să le respecte. Nu e de glumit! Este nevoie de responsabilitate și solidaritate. Un rol important va avea președintele, alături de Ministerul de Interne. România trebuie să facă față crizei. Guvernul să fie conștient că va avea de luptat pe mai multe fronturi. De la pandemie, la criza economică.